Kennisplatform voor noord holland

Aantal speelgoedwinkels in 10 jaar gehalveerd; Noord-Holland houdt stand

Geplaatst op 2 december 2021
Aantal speelgoedwinkels in 10 jaar gehalveerd; Noord-Holland houdt stand

Sinterklaas en kerst staan voor de deur: dat betekent dat de Pokemonkaarten en legosets weer in grote getale over de toonbank vliegen. Bij hoeveel fysieke speelgoedwinkels kunnen Nederlanders nog terecht? Uit cijfers van dataspecialist BoldData blijkt dat het aantal speelgoedwinkels de afgelopen 10 jaar is gehalveerd. Van 1405 vestigingen in 2011 naar slechts 705 vestigingen in 2021.

Het aantal speelgoedwinkels daalt al jaren, zeker na het faillissement van Intertoys in 2019. In dat jaar sloten 305 zaken hun deuren, een daling van 29,6%. Dit jaar neemt de daling af, slechts 20 zaken moesten sluiten (2,7%). Momenteel zijn er nog 705 winkels inschreven bij de KvK als ‘winkels in speelgoed’. In 53% van deze winkels staat een zelfstandig ondernemer aan het roer. Daarnaast heeft 31% van alle speelgoedwinkels een webshop.

Grootste afname in Flevoland

In Flevoland vond met 62,5% de grootste daling plaats. Deze provincie telt nog maar 15 speelgoedwinkels. Zuid-Holland staat op nummer één met 140 speelgoedwinkels. Gevolgd door Noord-Brabant en Noord-Holland met 120 en 110 winkels. In deze drie provincies samen is meer dan de helft (65%) van alle speelgoedzaken gevestigd.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: