Kennisplatform voor noord holland

Global Petro Storage Group: een unieke en moderne terminal

Geplaatst op 18 oktober 2021
Een unieke en moderne terminal

Een ideale ligging, continue uitbreidingen, veiligheid hoog in het vaandel, een duurzame focus en een flexibele instelling: GPS Amsterdam is een terminal om in het oog te houden. Global Petro Storage Group (GPS) kocht de terminal in 2016, van voormalige eigenaar en huidige klant VARO Energy. Met directeur Peter Vucins, commercieel manager Martine de Beer en terminal manager Stijn van Zelst bespreken we de ontwikkelingen rond GPS Amsterdam.

Peter Vucins: “Na de aankoop in 2016 is VARO gebleven als klant. Dit bedrijf voorziet haar lokale en internationale klanten op een veilige manier van brandstoffen, waar en wanneer ze nodig zijn; 24 uur per dag, 365 dagen per jaar. De brandstoffen zijn geraffineerd voor betere operationele efficiëntie en hebben minder impact op het milieu.”

Martine: “Onze klant heeft – net als wij – een sterk duurzame focus. Ze gebruiken onze terminal om hun producten, vooral benzine, in te kopen en op specificatie te blenden. Wij kunnen grotere volumes ontvangen en blenden. Het gaat in barges naar de depots en wordt vanaf daar in vrachtwagens geladen. Deze depots zijn meer landinwaarts, dichterbij de afnemers.”

Peter: “Wat wij dus in essentie doen is de capaciteit van de terminal verhuren en de producten van onze klanten veilig laden, lossen, blenden en opslaan. Toen we de terminal kochten in 2016 was deze 148.500 kubieke meter. We hebben toen meteen een vergunning aangevraagd voor uitbreiding. Zo konden we doorgroeien naar 282.500 kubieke meter: bijna een verdubbeling. Dit is in 2019 opgeleverd. Dat hebben we ook gedaan omdat onze klant die capaciteit nodig heeft: zij willen grotere volumes en meer verschillende soorten producten kunnen aanbieden.”

Derde fase

Inmiddels zijn er alweer nieuwe ontwikkelingen. Peter: “De eerste fase was de aankoop, de tweede fase de uitbreiding en we zijn nu bezig met de derde fase:weer een uitbreiding, maar dan om drie ethanol tanks van 17.000 m3 te kunnen plaatsen, verlenging van de spoorrails, voor de ontsluiting van GPS naar het spoornetwerk, en een trein-verlaadstation. Daar kunnen we treinen binnen laten komen en verladen. Dit is een belangrijke strategische investering. Het stelt onze klant in staat omproducten vanuit het achterland te laten komen, ook als de Rijn heel hoog of heel laag staat en het daardoor moeilijker is om efficiënt boten te laten varen. Het nieuwe spoor stelt GPS-A in staat een alternatief te kunnen bieden.” Martine: “Het verhoogt de flexibiliteit en multimodaliteit.”
Peter: “Er zijn sowieso locaties in Europa waar geen toegang tot water is en men voor vervoer aangewezen is op het spoor of wegvervoer. Spoorvervoer is beter voor het milieu en goedkoper, ook met grote volumes. Dit stelt GPS-A in staat om producten en componenten naar Amsterdam te laten komen die anders niet mogelijk waren, en ook nog op een duurzamere manier.”

De ‘derde fase’ is volledig vergund en is in aanbouw. Peter: “Alles gaat volgens planning. Ik verwacht begin 2022 operationeel te kunnen zijn.” De gedreven directeur benadrukt dat de samenwerking met havenbedrijf Amsterdam in deze erg goed is. De rails worden ook op publiek domein uitgebreid, dat is toegestaan en het havenbedrijf investeert zelfs mee. “Dat hebben we in nauw overleg met elkaar afgestemd. We zijn heel blij met deze mate van partnership.”

Eigen tanks

Stijn van Zelst is sinds een jaar terminal manager bij GPS, hij is een ervaren manager met technische en internationale werkervaring. “Het voordeel van onze terminal is dat wij zowel traditionele klanten als klanten met nieuwe ‘groene’ producten uitstekend kunnen bedienen met onze eigen tanks. Onze tank zijn wat kleiner en onze productpompen staan relatief laag ten opzichte van onze tank. Dat betekent dat onze klant altijd volledig toegang heeft tot zijn product. Wij kunnen in de tanks én in lijn blenden: heel rechtstreeks. Wij bieden daarmee flexibiliteit aan de klant.”

Perfecte locatie

Martine: “Wij zijn als relatief jonge, moderne terminal uniek in Amsterdam: we hebben een gesloten systeem met dus wat kleinere tanks. Onze benzinetanks zijn echt gebouwdvoor de blend-markt. We zijn gewend met verschillende producten te werken en deze te mengen. Met het oog op de toekomst is dat ook heel belangrijk: vanwege de vergroening krijgen we te maken met andere componenten. Daarnaast zijn we heel servicegericht en is onze locatie perfect: vrij ver van het stadscentrum af. We hebben goede uitvalswegen, je kunt vanaf onze terminal direct de ringwegen op. Bovendien hebben we toegang tot de maximale diepgang van de haven. En we zitten in een gedeelte van de haven waar goede samenwerking mogelijk is met andere bedrijven, echt een diversiteit aan industriën.”

Goede partner

Peter: “Onze terminal is nu twaalf jaar oud. We maken dit jaar de eerste cyclus van tankonderhoud af, dan zijn de tank weer helemaal klaar voor de komende vijftien jaar. Bovendien hebben we geïnvesteerd in additionele Vaper Recovery Unit (VRU) capaciteit. Met de VRU worden dampen op de terminal verwerkt, dat is veel beter voor het milieu.” Stijn: “Al onze tanks zijn aangesloten op de VRU. De terminal heeft een gesloten systeem.. De emissie van onze terminal is daardoor minimaal.”
Peter: “Onze uitstekende staat van onderhoud, duurzame investeringen en onze eigen flexibele instelling maakt dat wij een goede partner zijn voor klanten die gebruik willen maken van onze terminal.”
Martine: “Bovendien ligt onze terminal in de nabije omgeving van bijvoorbeeld gasnetwerken en beoogde warmtenetleidingen die aangelegd gaan worden. We zitten dichtbij het gepland aansluitpunt voor de OCAP-leiding: kortom ook voor duurzame voorzieningen is onze ligging ideaal. De haven heeft de juiste plannen voor een uitstekende infrastructuur om verder op te bouwen.”

Verdere uitbreiding

GPS heeft nog de mogelijkheid om met zes hectare uit te breiden. Peter: “Deze uitbreiding kan volledig ingezet worden voor de vergroening, als het maar in de juiste synergie gebeurt met de bestaande operatie.” Martine: “Dat zou een hele mooie unieke combinatie kunnen worden. Het braakliggende terrein heeft een grote kade voor eventueel twee binnenvaartschepen of een coaster en het terrein biedt ruimte voor bijvoorbeeld een truckfaciliteit. Zo kunnen we de multimodaliteit nog verder doortrekken. Dan bieden we een combinatie van potentie voor de toekomst én de nodige stappen naar verduurzaming.”
Peter: “We kijken samen met diverse partijen naar duurzame projecten en we zijn bezig met een duurzaamheidsplan om onze eigen footprint te verkleinen: denk aan warmtepompen en zonnepanelen om een groot deel van de terminal CO2-neutraal te maken. We zijn zeer bewust grote stappen aan het zetten. De welwillendheid is er zeker, wat de business betreft bewegen we ook met de vraag vanuit de markt.”

Groene strategie

Het bekwame personeel en de kennis en ervaring met het op- en overslaan van gevaarlijke vloeibare stoffen maakt van GPS de ideale partner voor nieuwe klanten. Peter: “Wij zijn een marktpartij. Elk bedrijf heeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid en we voelen allemaal de urgentie van vergroening. Wij hebben net als onze klant – en ook havenbedrijf Amsterdam – een groene strategie. Maar het is ook zo dat wij bouwen wat onze klanten nodig hebben. Benzine bijvoorbeeld, blijft de komende decennia echt nog nodig. We doen dus twee dingen: onze klanten faciliteren en intussen de weg vrij maken voor nieuwe markten. We zijn daar waar de vraag is.”

Nieuw bedrijf: Global Energy Storage (GES)

Intussen is er ook een nieuw bedrijf opgericht: Global Energy Storage (GES), een onafhankelijk energieopslagbedrijf. Peter: “Martine en ik verdelen onze tijd tussen GPS en GES. Dit nieuwe bedrijf ontwikkelt en exploiteert energieopslag. GES is opgericht omdat we verder willen groeien in duurzaamheid en nieuwe kansen niet willen laten liggen. We gaan grote investeringen doen in de Benelux, maar ook daarbuiten. We verwachten een beetje hetzelfde verloop als bij GPS: nieuwbouw en uitbreiden, ook met nieuwe producten zoals waterstof en andere biobrandstoffen. We doen dit samen met een aantal andere bedrijven. Samen faciliteren we de energietransitie. Met GES ontwikkelen we de infrastructuur die onze klanten nodig hebben om te verduurzamen.”Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: