Kennisplatform voor noord holland

Fraude? Diefstal? Mas Nova Recherche verzamelt bewijs

Geplaatst op 29 maart 2021
Fraude? Diefstal? Mas Nova Recherche verzamelt bewijs

Woede, verdriet, onmacht. Als je er als werkgever achter komt dat je werknemer steelt, fraude pleegt of liegt over ziekte, lopen de emoties hoog op en wil je die werknemer meteen kwijt. Begrijpelijk, maar daarvoor is gedegen bewijs nodig. Daar kan Mas Nova Recherche voor zorgen.

Particulier rechercheurs Sjoerd Masereeuw en Mark Solleveld werken voor opdrachtgevers in het bedrijfsleven en verrichten onderzoek op het gebied van diefstal en verduistering, schending van non-concurrentiebeding, relatiebeding en geheimhouding, maar ook frauduleus ziekteverzuim, verhaalsonderzoek en personeelsscreening bij vacatures.

Beiden hebben al vele jaren ervaring als rechercheur. “Vanaf nu doen we ons specialistische werk samen vanuit onze nieuwe vestiging in Naarden. Het voordeel van onze samenwerking is dat we elkaar aanvullen en versterken en daardoor nóg scherper zijn en complexe zaken samen snel en efficiënt oplossen.”

Wilde achtervolgingen

Geeft het bekende beeld van vanuit de bosjes mensen bespieden en wilde achtervolgingen in gang zetten, een verkeerd beeld van hun werk? “In veel gevallen begint ons onderzoek met research, observeren en beschouwen. Maar het komt wel voor dat we een verdachte achtervolgen. En ja: af en toe vindt een observatie plaats ‘vanuit het groen’.”

Mag dit allemaal? Hoe zit het met de privacy van mensen die door hun werkgever verdacht worden? “Wij hebben een vergunning van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en toestemming van de politie voor het doen van onderzoek en recherchewerk. De bewijzen die wij verzamelen worden door de rechtbank erkend.”

Vertrouwen beschaamd

Wie ontdekt dat iets gestolen is, doet – waarschijnlijk – aangifte bij de politie. Maar daar houdt het vervolgens op. “De politie is onderbezet. Veel bedrijven weten niet dat wij wél onderzoek kunnen doen. Daar brengen we nu verandering in. En wij zetten niet alleen in op kostenbesparing. Want diefstal is één ding: het gevoel bedonderd te zijn is een tweede. Niet alleen kost een stelende of frauderende werknemer veel geld, ook is het vertrouwen beschaamd.

Ontslag op staande voet, zou je zeggen. “Dat mag niet altijd zomaar. Als een werkgever dat probeert, kan het hem soms veel geld kosten. Bovendien leidt het vaak tot lange processen, wat de werkgever afleidt van het belangrijkste: zijn onderneming.” Mas Nova ontzorgt werkgevers met kopzorgen. “Wij nemen de stress weg: wij doen onderzoek en zorgen voor bewijslast.”

Bewijslast verzamelen

“Wat wij tegenkomen varieert van onrechtmatig spullen van de baas mee naar huis nemen, tot die spullen doorverkopen, tot een volledige handel daarin opzetten. Maar we hebben ook een zaak opgelost waarin een werknemer die zich regelmatig ziekmeldde, op die dagen voor een concurrent bleek te werken. En wat denk je van buitendienstmedewerkers die deals ‘onder de tafel’ sluiten, of financieel medewerkers die geld wegsluizen?” Elk onderzoek begint met een gesprek met de opdrachtgever, een inschatting of Mas Nova kan helpen, het maken van een plan en offerte en dan: aan de slag. “Vaak hebben we binnen een paar dagen voldoende bewijs, soms binnen enkele weken. Wij houden ons strikt aan de vele regels voor het doen van onderzoek. Daardoor wordt ons bewijs door de rechter geaccepteerd.” “We werken veel voor bedrijven en advocaten. Als ons onderzoek ervoor zorgt dat diefstal, fraude, schending van concurrentiebeding of onrechtmatig verzuim stopt en de opdrachtgever geld bespaart en niet langer wordt bedonderd, krijgen wij een goed gevoel.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: