Kennisplatform voor noord holland

Indutecc: Duurzame energieopslag vraagt om maatwerk

Geplaatst op 1 augustus 2022
Indutecc: Duurzame energieopslag vraagt om maatwerk

De vraag naar de opslag van duurzame energie is actueler dan ooit én zit in een flinke stroomversnelling. De interesse nam de afgelopen jaren al toe, maar vanwege de huidige netcongestieproblemen (energietekorten op het net) zorgt dit voor een spreekwoordelijke explosie aan nieuwe aanvragen bij Indutecc, specialist op het gebied van duurzame energie-vraagstukken.

Het bedrijf is onderdeel van familiebedrijf de Schuurman Groep, een technische groothandel die al 99 jaar actief is in de markt en duurzaamheid centraal zet in de bedrijfsfilosofie. Wij spraken met Jeroen Panis, salesmanager van Indutecc in Alkmaar.

Voorsprong door innovatie

Willem Schuurman, de derde generatie Schuurman, vroeg Jeroen Panis zo’n zeven jaar geleden (die toen al bijna 25 jaar in dienst was) om samen met een collega een aparte BV te gaan leiden binnen de Schuurman Groep. Zij mochten een projectorganisatie opzetten die bedrijven helpt met efficiënte maatwerkoplossingen als het gaat om de opslag van duurzame energie. Dit bleek een slimme zet: het gaf hen een voorsprong door in te zetten op duurzame innovatie. Het heeft ertoe geleid dat Indutecc een unieke speler is in de markt met enorm veel kennis, ervaring en slagkracht. Panis licht toe: “We werken daarbij alleen met high-end producten, kiezen voor leveranciers binnen Europa (dat scheelt enorm veel uitstoot) en profiteren van bestaande samenwerkingen en logistieke processen binnen de Schuurman Groep.”

Slimme energiemanagementsystemen

Zowel voor bedrijven als voor particulieren ligt de toekomst in slimme energiemanagementsystemen. “Men komt bij ons voor een batterij, maar ze hebben feitelijk een energiemanagementsysteem nodig. Per aanvraag bekijken wij welke materialen en systemen het meest efficiënt zijn en we coördineren het hele traject voor de klant.” Netcongestie is een enorm groot probleem in Nederland. Er is op veel locaties gewoonweg te weinig energie beschikbaar via het net. “Als een bedrijf zich nu wil vestigen, of wil verhuizen, dan is het energietekort meer dan eens een showstopper en dit schaadt de economie. Daarom staan zowel gemeenten als netbeheerders en bedrijven overwegend positief tegenover slimme innovatieve oplossingen, omdat je dan voor een groot deel zelfvoorzienend bent door je eigen zonnepanelen, of windenergie in combinatie met energieopslag.”

Powersharing

Indutecc heeft al een aantal mooie projecten mogen begeleiden als het gaat om powersharing. “Zowel voor bedrijven als huishoudens is dit een ideale oplossing als je individueel niet genoeg energie kunt opwekken en opslaan.” Zo loopt er momenteel een proefproject in Anna Paulowna met achttien huizen met zonnepanelen. Met behulp van subsidie vanuit de overheid en de netbeheerder wordt daar alle zonne-energie die overblijft opgeslagen in een centrale batterij. Deze energie kan ‘s avonds weer door dezelfde huishoudens worden gebruikt.
Een ander voorbeeld is een nieuw vakantiepark in Callantsoog. Dit park had een serieus probleem omdat de netbeheerder niet voldoende energie kon leveren. Door het plaatsen van een container met (100% brandveilige) batterijen konden zij toch op tijd open. “De toekomst ligt echt in lokale oplossingen als deze, powersharing achter de meter. Hier is werkelijk iedereen bij gebaat”, aldus de sales manager.

‘Wij zijn er klaar voor’

Het voordeel van de saldering op de zonne-energie neemt de komende jaren af. Jeroen Panis schat in dat de afschaffing van deze saldering sneller zal gaan dan gepland. “Daartegenover moet er subsidie komen op thuisbatterijen, dat is veel efficiënter en toekomstbestendiger. Het plaatsen van 100 thuisbatterijen heeft weinig effect. Maar als je het hebt over 100.000 thuisbatterijen wordt er een heel groot probleem opgelost. Wij zijn er in ieder geval klaar voor!”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: