Kennisplatform voor noord holland

Kijk op Noord-Holland Zuid 3-2022

Geplaatst op 29 september 2022

“In 2015 hebben we samen met Tata Steel, Zeehaven IJmuiden en Port of Amsterdam een studie laten uitvoeren naar de potentie van windenergie op zee voor de regio IJmuiden. Mede dankzij de positieve resultaten uit dat onderzoek, is er in 2020 een convenant ondertekend door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, gemeente Velsen, Tata Steel, Zeehaven IJmuiden en Port of Amsterdam om te kunnen starten met de bouw van een Energiehaven”, vertelde Sylvia Boer van AYOP ons. Zeker in deze tijd is er snel meer ruimte nodig voor windenergieambities op zee, er is werk aan de winkel voor AYOP en alle betrokken partijen.

Vergroening

Ook Tata Steel heeft ambities. Het bedrijf werkt al jarenlang aan het verduurzamen van het productieproces en wil met de nieuwe overstap op staalproductie met waterstof volledig CO2 neutraal zijn in 2045. Door de overstap naar waterstof wordt de tussenstap om CO2 af te vangen en op te slaan onder de zeebodem compleet overgeslagen. “Zo bereiken we veel eerder en sneller de doelstellingen uit het klimaatakkoord, maar zeker ook die van onszelf”, aldus Annemarie Manger, directeur Duurzaamheid.

Investeren en innoveren

“Als het minder gaat, moet je investeren”, aldus Maarten Buitendijk van Nederlof Fish. Het bedrijf is in 40 jaar uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers van verse vis in de wereld. Maar op dit moment gaat het niet goed met de visserijsector. Ondanks de moeilijkheden ziet Buitendijk nog steeds kansen om te investeren en nieuwe markten aan te boren. Mineraalwater uit Canada, een duurzame visverpakkingsdoos (de SUMBOX) uit Spanje, kreeft uit de Verenigde Staten en groente en fruit uit het Verre Oosten. “We gaan niet bij de pakken neerzitten, maar juist op zoek naar alternatieven. Als het minder gaat, moet je investeren, zeg ik altijd maar.”

Vleug Italië

In 2004 bracht restaurant Renato’s een smaakvolle vleug Italië naar de Amsterdamse Pijp. Met de nieuwste locatie in Bloemendaal aan Zee vond Renato’s een plek die al lang op het verlanglijstje stond. “Vol trots zijn we begin dit jaar geopend op deze unieke locatie”, lichten eigenaren Kim Lakho en Freek Schraa toe.

Vrouwenvoetbal

Het is duidelijk dat het vrouwenvoetbal in de lift zit. De overwinning van het EK 2017 in eigen land door onze Oranje Leeuwinnen zorgde voor een explosieve groei in het aantal vrouwelijke leden bij de KNVB. Daarmee is ook de landelijke aandacht voor de Vrouwen Eredivisie gestegen. De kijkcijfers van een gemiddelde Vrouwen Eredivisie wedstrijd zijn nu al gelijk aan wedstrijden in de onderste regionen van de Eredivisie. De opwaartse spiraal waar het vrouwenvoetbal zich in bevindt zorgt voor succesvolle investeringsmogelijkheden.

Wij wensen je veel leesplezier met alle interessante artikelen en columns in deze najaarseditie!   

Delen via

Zoeken naar: