Kennisplatform voor noord holland

Ook waterstoftankstations Shell aangesloten bij platform MultiTankcard

Geplaatst op 29 april 2022
Ook waterstoftankstations Shell aangesloten bij platform MultiTankcard

Pashouders van de MultiTankcard kunnen voortaan ook waterstof tanken bij Shell. Eerder faciliteerde de aanbieder van mobiliteitspassen al betalingen voor zakelijke rijders bij de waterstoftankstations Total H2 Express Arnhem en OrangeGas Haven in Amsterdam. 

Onder autobezitters groeit de belangstelling voor duurzamer rijden. Vooral in het zakelijke segment is de interesse hoog in duurzaam vervoer. Naast batterij elektrisch rijden en flexreizen in het OV wordt waterstof elektrisch rijden verder uitgerold als een duurzaam alternatief voor vervoer. Een waterstofauto heeft immers als groot voordeel dat je binnen enkele minuten de tank kunt vullen. Daarom ziet MultiTankcard al ruim 25 procent van de huidige markt aan actieve waterstofauto’s als klant op haar platform en dat aantal groeit gestaag. 

Shell waterstofvulpunten 

Tankstation Den Ruygenhoek aan de A4 bij Schiphol en Hoofddorp was Shells eerste waterstofvulpunt in Nederland. Rijders van een waterstofauto kunnen sinds dit jaar ook terecht bij Green Planet in Pesse (Drenthe) en bij Shell Westpoort in Amsterdam. Directeur Patrick Roozeman van MultiTankcard: “Met het toetreden van de drie Shell waterstofvulpunten in Nederland tot ons platform zetten we een nieuwe stap om duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen te faciliteren met onze tankpas.” 

Snel tanken en grote actieradius

De keuze voor een waterstofauto is vooralsnog beperkt. Er zijn in Nederland momenteel twee modellen in omloop: de Toyota Mirai en de Hyundai Nexo. Qua kosten leggen waterstofauto’s het nu nog af tegen elektrische auto’s met een accu. Daar staat tegenover dat de bijtelling voor een waterstofauto de komende jaren gelijk blijft op 16%, terwijl voor EV het bijtellingspercentage én de bijtellingsgrondslag elk jaar omhoog gaan. Groot voordeel is ook de gelijkenis tussen het traditionele tanken en het tanken van waterstof, zoals het snelle tanken, de aansluiting van de brandstofslang en daarnaast de grote actieradius van ongeveer 600 km per tank. Productie en distributie van waterstof is nog kostbaar en beperkt, maar het aantal waterstoftankstations neemt toe.

Betalingsgemak

Patrick Roozeman: “Om deze energiebron aan zakelijke rijders aan te kunnen bieden, willen we bij zo veel mogelijk waterstoftankstations betalingen gaan faciliteren. Het voordeel ten opzichte van een laadpas is dat je ook ‘gewoon’ je tankpas kunt gebruiken voor waterstof en dus geen aparte pas nodig hebt. Wel moeten we de terminals activeren en bieden we klanten de mogelijkheid om waterstof aan/uit te zetten. Als onze klanten op een andere locatie waterstof hebben getankt, dan bij de stations die nu op ons platform zijn aangesloten, dan kunnen ze dat declareren via onze app.”  

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: