Kennisplatform voor noord holland
Tine van Knijff
Noordvrouw Journalistiek

De stad waar alles kan

Duncan Laurence won voor Nederland met zijn zelfgeschreven lied Arcade het Songfestival. Volgend jaar mogen ‘wij’ deze megashow daarom organiseren. Maar we hebben meer Songfestivalsterren, zo werd in 1980 Maggie McNeal (Sjoukje Smit) vijfde met het nummer Amsterdam. Een hit werd het overigens niet in Nederland. Maar één zinnetje is me in het bijzonder bijgebleven: Amsterdam, de stad waar alles kan.

Amsterdam heeft een voorbeeldfunctie voor de rest van Nederland. Zo voelt het en zo is het in veel gevallen ook. Waar het duurzaamheid en de energietransitie betreft, neemt Amsterdam het voortouw. Ambitieuze doelstellingen worden niet alleen op tafel gelegd, maar ook zonder scrupules de wereld in gebracht. Milieuzones? Hebben we. Gaan we nog aanscherpen ook. De gemeente lanceerde begin mei het Actieplan Schone lucht: vanaf 2030 komen benzine- en dieselauto’s de binnenstad niet meer in. In die zin is Amsterdam juist níet meer de stad waar alles kan.

Of moeten we het andersom bekijken? Iedereen weet ervan, dat Amsterdam de stad is waar alles kan, zingt Maggie McNeal tenslotte. Is Amsterdam misschien de enige die dit soort Actieplannen kan lanceren, júist omdat het Amsterdam is? Omdat de regio, de provincie en de rest van het land zullen volgen, zij het wellicht in afgezwakte vorm?

Amsterdam bestaat in 2025 precies 750 jaar (Maggie McNeal: ‘Amsterdam bestaat al eeuwen lang’). De Amsterdam Economic Board ziet 2025 als mijlpaal, als duurzame stip op de horizon. Directeur Nina Tellegen vertelde mij dat ze in New York echt nog moet uitleggen wat de circulaire economie inhoudt. De regio Groot Amsterdam loopt daarmee ver voor op deze toonaangevende metropool.

Als je dat hoort, word je toch wel even warm van binnen. Heb ik tenminste wel. Doen we toch maar even, als regio en als ‘kikkerlandje’. Lekker ambitieus en eigenwijs blijven dus, denk ik. Dat mag men van Amsterdam verwachten, want daar is toch altijd ‘van alles aan de gang’. Waarom is dat liedje eigenlijk niet hoger geëindigd…

Tine van Knijff eindredacteur Kijk op Groot Amsterdam

Delen via

Zoeken naar: