Kennisplatform voor noord holland

Enlaced: Veiliger, fitter en minder uitval

Geplaatst op 25 april 2023
Veiliger, fitter en minder uitval

Drie ambitieuze professionals werden aan elkaar gekoppeld door een gezamenlijke kennis. Nu gaan deze coach, HR-manager en sportschooleigenaar samen de strijd aan tegen onveilige werkplekken, het gebrek aan loyaliteit en uitval van medewerkers door burn-out. “We laten een tegenbeweging zien, van individualisme naar verbinding.”

Binnenkort starten Marcia, Manon en Rachid hun gezamenlijke onderneming Enlaced en gaan zij organisaties helpen om verbinding te maken met hun medewerkers. Ieder hebben zij hun eigen werkveld en ervaring opgedaan die bijdragen aan het traject dat ze gaan bieden.

Marcia – HR-professional

“Wij zijn alle drie op onze eigen manier bezig met gezondheid en fitheid”, vertelt Marcia Rodrigues de Oliveira, HR-professional. “Ik ben wat je noemt een burn-out survivor, een ervaringsdeskundige. Ik ben ervan overtuigd dat mijn burn-out voorkomen had kunnen worden. Daar ben ik al lang over aan het nadenken en toen ik in contact kwam met Manon en Rachid kwamen mijn ideeën heel mooi samen met die van hen. Samen willen we organisaties helpen om beter voor hun personeel te zorgen. We willen Nederland helpen fitter te worden en het burn-out cijfer naar beneden brengen. Wij geloven dat verbinding tussen organisatie en medewerkers ongelofelijk belangrijk is. Wanneer medewerkers zich verbonden voelen met hun organisatie zijn zij blijer, beter en loyaler.”

Manon – Coach

“Drie jaar geleden zijn we aan elkaar geïntroduceerd en een half jaar geleden maakten we onze plannen concreet”, vertelt Manon van de Ven, specialist op het gebied van duurzame inzetbaarheid voor personeel. “Ik heb zestien jaar ervaring in de jeugdzorg en zag daar de ene na de andere collega omvallen door stress en burn-out. Ikzelf zat op het randje van overspannen. Inmiddels werk ik nog één dag per week in de jeugdzorg, daarnaast ben ik gestart als zelfstandig coach/trainer met de droom om mensen gezond te houden. Dat doe ik door hen te helpen met verdiepend inzicht in zichzelf krijgen.”

Rachid – Sportschooleigenaar

Rachid Saidi is sinds 2010 eigenaar van sportschool Generation Gym in Hoorn. “Ik ben sportleraar en geef weerbaarheidstraining. Ik werk veel samen met de gemeente en geef trainingen aan voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en mensen met een beperking. Daarmee ben ik uniek in Hoorn. Manon vult aan: “Bij Generation Gym voel je echt de verbinding. Iedereen komt bij Rachid, mensen uit alle lagen van de samenleving.” Rachid won onlangs de Dutch Fitness Award, de prijs voor de beste sportschool in zijn gemeente, en dat is bijzonder. “Ik ben een relatief kleine sportschool en zelfstandig. Ik hoor niet bij een grote keten. De prijs voelt echt als blijk van waardering.”

“Onze ervaringen en kennisgebieden verstevigen elkaar”, gaat Manon verder. “HR, coaching en sport, die krachten willen we bundelen. Het is bewezen dat als je fitter bent, je mentaal meer aan kan. En samen sporten vergroot die verbinding.”

Het traject

“Met z’n drieën bieden we een traject van een aantal maanden voor teams of afdelingen, maar het liefst voor de hele organisatie”, zegt Marcia. “We geloven in de olievlekwerking. Hoe meer mensen goed geïnformeerd zijn, hoe groter het effect.” Manon: We komen binnen met een scan. We onderzoeken het verzuimcijfer, alle medewerkers krijgen een vragenlijst, we voeren gesprekken om te ontdekken of men zich gehoord voelt en of er risico is op uitval. Op basis van al deze informatie gaan we aan de slag met een maatwerk plan. Wat we in ieder geval bieden is sport, coaching, training en HR-ondersteuning. En we werken altijd met een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Veiligheid is een van onze pijlers. We worden ingehuurd door de directie en willen niet dat dat een beperking is voor medewerkers om zich vrij te voelen en om te praten.

Sport

“Welke sporten we gaan uitoefenen hangt af van de behoefte van de klant”, vertelt Rachid. “We kunnen gaan crossfitten, een les pilates doen, wandelen en ook boksen is een mogelijkheid. Boksen is een sport waar je rustig van wordt. Dat klinkt gek maar het is zo. De sport is intensief, daarna volgt de rust en gaan mensen praten. Mensen komen soms helemaal los en dan volgen als vanzelf de tranen. Het draait om zelfvertrouwen, discipline en respect. Een stevige boks-sessie kan goed werken voor bedrijven waar veel stress zit.” Manon: “Een volle zaal boksende collega’s bij Rachid op de sportschool is wel echt een droombeeld van ons. Die les vullen we aan met een cursus mentale weerbaarheid en op die manier raken we het hele bedrijf.”

Preventief

“Het zou geweldig zijn als bedrijven ons traject starten om toekomstige problemen te voorkomen”, zegt Marcia. “In de praktijk denken we dat we vaker ingehuurd worden wanneer er al issues als hoog verzuim zijn. Dan lopen de kosten opeens snel op. Wanneer organisaties preventief zouden starten aan ons traject besparen ze die kosten.” Manon vult aan: “De economische situatie verandert. Als je personeel wilt behouden en je bedrijfsvoering wilt continueren zal je moeten inzetten op de pijlers: veiligheid op de werkvloer, het verlagen van het burn-out cijfer en het verhogen van loyaliteit onder werknemers. Bedrijven rekenen nog op een vangnet vanuit de overheid bij ziekte en uitval, maar dat is er lang niet altijd. Bedrijven moeten zelf aan de slag.”

Groots en ambitieus

“We horen vaak dat onze plannen groots en ambitieus klinken”, zegt Manon lachend. “Dat zijn ze ook, maar we zijn met z’n drieën en beginnen dichtbij, in onze eigen regio. Binnenkort hebben we de eerste gesprekken.” De ondernemers hebben allemaal een eigen droomklant. Voor Rachid is dat de gemeente, voor Marcia het bedrijf waar ze zelf burn-out raakte en voor Manon een techbedrijf dat alles tot in de puntjes voor elkaar heeft. Manon: “Voor de zomer willen we onze eerste trajecten hebben lopen en we hopen dat we ergens een kantoor openen om de regie te voeren.”

Enlaced

De naam van het nieuwe bedrijf is Enlaced. “Het staat voor verbinding, voor vervlochten zijn”, vertelt Marcia. Enlace in het Spaans betekent aansluiting of aanknopingspunt en enlace in het Engels is doorvlochten of verstrengeld. Manon gaat verder: “We hebben het allemaal ervaren, je raakt mensen door de verbinding aan te gaan. Dat doet Rachid met sport, Marcia met HR en ik met coaching. Het is wat ons drijft. We willen dat er binnen bedrijven een cultuur ontstaat waarin men voor elkaar zorgt en voor elkaar opkomt. Het geeft heel veel energie om het met z’n drieën te doen. We geloven in het concept en weten dat het nodig is.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: