Kennisplatform voor noord holland

Green Deal helpt 3.000 Westfriese bedrijven verduurzamen

Geplaatst op 11 juli 2022
Green Deal helpt 3.000 Westfriese bedrijven verduurzamen

In 2040 zijn alle 22 Westfriese bedrijventerreinen energieneutraal. Dat is het streven van Rabobank, ING, ABN AMRO, de Westfriese Bedrijvengroep (WBG) en het Duurzaam Ondernemersloket. De partijen tekenden donderdag 30 juni de Green Deal Duurzame bedrijventerreinen, waarmee ze zich committeren aan het ondersteunen bij het verduurzamen van de 3.000 bedrijven die gevestigd zijn op de Westfriese bedrijventerreinen. 

“Ongeveer een kwart van het totale energieverbruik in Nederland komt voor rekening van bedrijventerreinen”, geeft Bashar al Badri, Directeur bij het Duurzaam Ondernemersloket, aan. “Hier kunnen we door verduurzaming dus grote besparingen behalen, ook in Westfriesland. Dat is niet alleen goed voor de regio, maar uiteindelijk ook voor de portemonnee en vooral de bedrijfscontinuïteit van de ondernemer.”

Samen verder komen
Donderdag trapten de partijen de samenwerking af door gezamenlijk een boom te planten op bedrijventerrein Industrieweg in Westwoud. Al Badri: “De energietransitie is een enorme uitdaging en die kan niemand alleen aan. Het is dan ook heel mooi dat Rabobank, ING en ABN AMRO met elkaar aan de slag gaan en daarbij ook gaan samenwerken met de WBG, gemeenten, omgevingsdienst, de provincie, milieufederatie, Parkmanagement Hoorn en Liander. Eigenlijk met iedereen die ertoe doet op de bedrijventerreinen. Zo leveren we gezamenlijk een bijdrage aan toekomstbestendige groene, gezonde en klimaatbestendige bedrijven en bedrijventerreinen.” 

Geboden hulp
“We willen ondernemers vooral helpen inzicht te krijgen in de mogelijkheden om zelf een stap te zetten in de energietransitie. Samen zorgen we ervoor dat ondernemers slim kunnen investeren in maatregelen. De drie banken doen dat door hun kennis te delen met de ondernemers; vanuit ervaringen met andere klanten weten zij goed wat er werkt. Daarnaast beschikken ze over heel wat kennis en ervaring die ons kan helpen de ondernemers beter te ontzorgen bij energiebesparing. Zij kunnen ons ook helpen de ondernemers te bereiken via hun netwerk en kanalen. Zo kunnen we tijdens bijeenkomsten meer ondernemers informeren over kansen. Als laatste ondersteunen de drie banken het Duurzaam Ondernemersloket financieel en staan zij natuurlijk klaar om de ondernemers op financieel vlak te adviseren en verder te helpen.”

Gratis scan
“Ondernemers die hulp willen, kunnen bij het Duurzaam Ondernemersloket met al hun vragen terecht. En ze kunnen een laagdrempelig adviestraject aanvragen: de Slimme Energiesprong. We brengen in kaart hoeveel energie een ondernemer verbruikt en waarop hij/zij kan besparen. Uiteindelijk krijg je een onafhankelijk advies over besparende maatregelen. We regelen daarna subsidies voor je en vragen offertes op. Je wordt zoveel mogelijk ontzorgt. De banken hebben specialisten die ondernemers verder kunnen helpen bij de investering van de verduurzaming van hun onderneming, te starten met hun bedrijfspand. Zo maken we met elkaar West-Friesland een betere plek.” 

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: