In Holland staat een huis
Ja, ja, van je singela singela hopsasa… dit oerhollandse liedje uit de oude doos beschrijft hoe man en vrouw elkaar vinden, een huis kopen en een kind krijgen. Kortom: een leven opbouwen. Vroeger was dit alleen weggelegd voor gehuwden, maar tegenwoordig zijn er steeds meer samenwoners , die kinderen krijgen en een huis kopen, zonder formele afspraken. Of überhaupt afspraken.
Mensen willen liefhebben, wonen, kinderen krijgen, maar vermijden praten over geld. Praten over geld is ingewikkeld, taboe. Je kunt er ruzie over krijgen. Uit een recent onderzoek blijkt dat mensen niet of maximaal één keer per maand met hun wederhelft over geld praten en dat ongeveer de helft van de mensen er een geheime rekening op na houdt.
Bij het beëindigen van de relatie komen informele samenwoners dikwijls voor onaangename verrassingen te staan. Het blijkt helemaal niet waar te zijn dat het boterbriefje er tegenwoordig niet meer toe doet. De regels die voor gehuwden gelden, zijn niet van toepassing op informeel samenwonenden. Hierdoor zijn ze bij een scheiding kwetsbaar. Er blijkt een verjaringstermijn van vijf jaar te zijn, zodat je bedragen die je bijvoorbeeld in het huis hebt gestopt niet meer terug kunt krijgen. En het blijkt heel weinig uit te maken dat jij veel meer hebt betaald aan jullie vakanties en uitjes, dan de ander aan de aflossingen heeft betaald. Ook heb je geen recht op partneralimentatie. Dit leidt tot emoties, onzekerheid en soms tot grote conflicten.
In mijn werk als familierechtadvocaat-mediator kwam ik tot de conclusie dat het vermijden van praten over geld en belangrijke levenskeuzes juist leidt tot verwijdering in de relatie en conflicten. Met elkaar het gesprek aangaan over deze onderwerpen en elkaars financiele profiel kennen maakt een relatie juist robuuster en intiemer. Hieruit is de overtuiging gegroeid dat er een toevoegde waarde is om het gesprek aan te gaan over geld en keuzes die financiële consequenties hebben. Omdat dit ingewikkeld kan zijn begeleid ik mensen om met zichzelf of hun geliefde een goed gesprek te voeren om zo bewuste en geïnformeerde keuzes te kunnen maken en de input te gebruiken om bijvoorbeeld een samenlevingsovereenkomst op te laten stellen bij de notaris. Dit kunnen hele mooie gesprekken zijn waarin je elkaar veel beter leert kennen en voelt dat je samen echt fundamenten aan het leggen bent voor een stevig relatiehuis.
Bron www.cbs.nl per 1 januari 2024 1,12 miljoen ongehuwde stellen