Kennisplatform voor noord holland

Aandacht voor geestelijke verzorging thuis tijdens eerste Dag van de Levensvragen

Geplaatst op 15 juni 2021
Aandacht voor geestelijke verzorging thuis tijdens eerste Dag van de Levensvragen

Iedereen heeft levensvragen. Het zijn vragen die opspelen bij een ingrijpende verandering in het leven, zoals een ongeneeslijke ziekte of een naaste die overlijdt. Levensvragen kunnen ook spelen bij verlies van werk, het einde van een relatie, eenzaamheid of bij het ouder worden. Om aandacht te vragen voor dit maatschappelijk belangrijke onderwerp vindt op vrijdag 25 juni de eerste Dag van de Levensvragen plaats. Op deze dag zijn ook de Centra van Levensvragen en Netwerken Integrale Kindzorg te bereiken voor prangende vragen van het publiek via het landelijke telefoonnummer 085-00 43 063. 

Wat zijn levensvragen?   

Voorbeelden van levensvragen zijn: Wat betekent dit voor mij? Wat vind ik waardevol? Hoe kan ik verder? Uit CBS-onderzoek blijkt dat mensen langer leven en steeds langer thuis wonen. Hoewel we tegenwoordig minder binding hebben met een levensbeschouwelijke instantie, blijft de behoefte aan zingeving onverminderd groot.  

Geestelijke verzorging thuis  

Geestelijke verzorging is er voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij zingeving en vragen over het leven. Welke levens- of geloofsovertuiging je ook hebt. Geestelijk verzorgers bieden een luisterend oor en geven aandacht en ruimte voor het bespreekbaar maken van je vragen. Een vertrouwelijk gesprek kan opluchten, helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen, of perspectief bieden om verder te kunnen.  

Subsidie  

Subsidie is beschikbaar, waardoor meerdere gesprekken kosteloos zijn voor mensen van 50 jaar en ouder, mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten en gezinnen met een kind (t/m 18 jaar) met een ernstige ziekte.  

“Ik wilde geen oplossingen”  

Jannie Oskam, auteur van het boek ‘Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen’, is ongeneeslijk ziek en zegt over haar ervaring met geestelijke verzorging: “Het bijzondere voor mij was dat de geestelijk verzorger me hielp om vragen die bij mij speelden helder te krijgen. Er bleken thema’s onbewust te spelen, die niet ter sprake komen in een gesprek met vrienden. De naaste omgeving komt vaak ook met goedbedoelde adviezen, vaak oplossingsgericht. Maar ik wilde geen oplossingen, want er is niet iets op te lossen. Ik wilde dat er naar me werd geluisterd. Dat is het allermooiste dat in de gesprekken gebeurde, om zo een weg te zoeken in mijn nieuwe leven.” 

Activiteiten  

In het kader van de eerste Dag van de Levensvragen vinden in het hele land diverse (online) evenementen plaats zoals workshops en webinars. Voor direct contact met een Centrum voor Levensvragen of Netwerk Integrale Kindzorg, bel het landelijk nummer 085-00 43 063 of vind hier het lokale overzicht.  

Over Geestelijke verzorging thuis  

Sinds 1 januari 2019 maakt een subsidieregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de inzet van geestelijk verzorgers thuis mogelijk voor mensen van 50 jaar en ouder, volwassenen en kinderen in de palliatieve fase en hun naasten. Het initiatief wordt ondersteund door een aantal partners, waaronder Agora, Fibula, KBO-PCOB, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Nederlands Huisartsen Genootschap, Palliatieve Zorg Nederland, Sociaal Werk Nederland, Vereniging van Geestelijk Verzorgers en de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.
 
Kijk voor meer informatie op: https://geestelijkeverzorging.nl/thuis

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: