Kennisplatform voor noord holland

ABN AMRO, hospitality en vastgoed: Samen investeren in groei en duurzaamheid

Geplaatst op 11 oktober 2023
ABN AMRO, hospitality en vastgoed: Samen investeren in groei en duurzaamheid

Binnen ABN AMRO is Remko Schelfhout verantwoordelijk voor de vastgoedklanten binnen de sector Hotels & Leisure. Vanuit zijn functie weet hij veel te vertellen over de stand van zaken binnen deze sector en waarin ABN AMRO een rol kan spelen. Hospitality is een verbindende factor in de stad en regio. Ondernemers in de Leisure zorgen vaak voor verbinding met de lokale gemeenschap, voor events, leefbaarheid en veiligheid. Remko: “Ik ben blij dat ik daaraan mijn steentje mag bijdragen binnen ABN AMRO. Samen met mijn team financieren wij het vastgoed en de exploitatie binnen de sector. We hebben dan ook vaak en goed contact met ondernemers, vastgoedbedrijven en ketens.”

Na corona
Zoals iedereen wel weet heeft de Hotels & Leisure sector het tijdens de coronacrisis het ongelooflijk zwaar gehad. Remko: “Corona was een harde en plotselinge stop, niemand had dat ooit meegemaakt. Maar wat we nu bij ABN AMRO zien is dat het herstel van de sector sinds corona eigenlijk heel goed gaat. En de verwachting is dat we 2019, het beste jaar ooit voor de sector, dit jaar nog gaan overtreffen.” De performance van hotels, attractieparken en restaurants is dus sterk. En dan moet een deel van de stroom buitenlandse toeristen, uit voornamelijk China en Amerika, nog echt op gang komen. Remko: “Het effect van corona was eigenlijk dus van korte duur. Alleen zijn er nu andere uitdagingen, zoals de hoge inflatie, het personeelstekort, de energiekosten en de noodzaak tot verduurzaming. Het aantal faillissementen lag in de horeca als gevolg van de ontvangen staatssteun lager dan voor corona, maar dit begint langzaam weer richting het oude niveau te lopen.”

Personeelstekort
Wie het nieuws een beetje volgt weet dat vooral restaurants en bars de druk beginnen te voelen van de hoge inflatie en het personeelstekort. Soms passen restaurants zelfs hun openingstijden hierop aan of gaan tijdelijk dicht. In combinatie met de terugbetaling van uitgestelde belastingen en coronasteun, kan dit uiteindelijk een gevaar vormen voor ondernemers. Remko: “Al voor de coronacrisis zagen wij de dreiging van personeelstekort in de sector, onder andere vanwege de vergrijzing. En tijdens de coronacrisis heeft veel personeel de hospitality ingeruild voor andere sectoren. Meer dan ooit moeten ondernemers in deze sector zorgen voor een leuke werkplek en goede arbeidsvoorwaarden. Ondernemers die dit eigenlijk altijd al goed voor elkaar hadden, hebben dan nu ook minder last van het personeelstekort. De energiekosten, die omhooggeschoten zijn als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zijn daarbij ook een dreiging voor de sector. Het vergroten van de duurzaamheid van bedrijfspanden kan daarbij helpen. Zowel voor de vastgoedeigenaar als de huurder liggen hier een hoop kansen.”

Klimaatstrategie
Meer dan ooit staan we als mensheid voor de grote uitdaging om onze impact op het klimaat te verlagen. ABN AMRO wil daarin een rol spelen met een speciale klimaatstrategie.
Remko: “Duurzaamheid is sinds 2017 een belangrijk onderdeel van de bankbrede strategie van ABN AMRO. Daarin is ons overkoepelende doel om de transitie naar duurzaamheid te versnellen. We steunen klanten die hun vastgoed willen verduurzamen. Met onze klimaatstrategie willen wij meewerken om in 2050 onze vastgoedportefeuille uiteindelijk op het gebied van CO2-uitstoot neutraal te krijgen. Dat doen we onder andere op basis van de energielabeling van vastgoed. De vastgoedeigenaar kan het pand verduurzamen en de exploitant kan in zijn operatie duurzamer te werk gaan. Wij willen ondernemers en eigenaren graag helpen te onderzoeken hoe hun energielabels verbeterd kunnen worden met de juiste investeringen. In de praktijk zie je nu dat de partijen die dat al eerder hebben opgepakt, het in deze tijd minder moeilijk hebben. Een voorbeeld: in 2017 hebben wij bij een klant met hotels in het centrum van Amsterdam door een expert een verduurzamingsscan laten uitvoeren. Het ging om veel monumentale panden. De klant had bedrijfsmatig echter al veel slimme investeringen gedaan en uit de scan kwam naar voren dat hij met een paar kleine aanpassingen in een monumentaal pand al naar label A zou kunnen. Inmiddels hebben al zijn hotels label A of beter. Met onze producten als een energiescan kun je dus al snel wat extra stappen maken. Als je nu alvast investeert, pluk je daar later de vruchten van en ben je klaar voor de toekomst.”

Producten en diensten
Naast de bovengenoemde ‘Vastgoed Verduurzamen’-scan, heeft ABN AMRO meer diensten en producten ontwikkeld om een rol te spelen in de verduurzaming. Remko: “Zo hebben wij speciale Groenfinanciering als je duurzaam bouwt en met onze Transitielening kun je rentekorting krijgen als je bepaalde duurzame targets haalt. Deze targets worden dan jaarlijks getoetst; het is een soort beloningsysteem om de verduurzaming bij onze klanten een verder te versnellen.” Ook op het gebied van subsidies kan ABN AMRO alles voor je regelen. Remko “Wij hebben zeer ervaren subsidie-experts in huis die op no cure no pay basis voor jou subsidies onderzoeken, aanschrijven en verder regelen. Ik denk dat veel ondernemers niet weten wat er allemaal bij ABN AMRO kan. De gemiddelde ondernemer heeft toch nog steeds het klassieke beeld van de bank in zijn hoofd.”

Relatie- en sectorbank
Dat klassieke beeld van een bank die alleen voor een zak met geld zorgt, past al tijden niet meer bij ABN AMRO. Remko: “Uiteraard laten wij met de juiste financiering dromen van ondernemers uitkomen, maar we zijn voornamelijk adviseur. We zetten ons in voor onze klanten, in goede, maar ook in slechte tijden. Met onze ambities in de verduurzaming, spelen we ook echt een maatschappelijk relevante rol. De lijnen zijn daarbij altijd kort; we kunnen die ene klant die met duurzaamheid al verder is, koppelen aan de andere klant die dezelfde uitdaging heeft. Dat ik met mijn team voor Noord-West Europa verantwoordelijk ben voor alle zakelijke klanten in de Hotels & Leisure sector, helpt daar enorm bij. Wij zijn dan ook een relatiebank en sectorbank tegelijk. Per sector kijken we specifiek waaraan behoefte is, zodat we ondernemers kunnen ontlasten en verder kunnen helpen. Dat maakt voor mij persoonlijk dat het werk veel voldoening geeft.”

Meer informatie over ABN AMRO zie https://doorpakken.abnamro.nl.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: