Kennisplatform voor noord holland

Alleskunner in de haven

Geplaatst op 17 juni 2021
Alleskunner in de haven

Dat het bij overzeese transporten gaat om grote getallen is geen verrassing. Toch tellen ook in deze business vaak de kleine details. “Een relatief korte vertraging kost onze klanten vaak al duizenden euro’s. Daar zitten wij dus bovenop.”

Michel Kool draait al dertig jaar mee in de wereld van het zeetransport. In het bijzonder voor het vervoer van auto’s met gigantische car carriers. Ervaring is alles in zijn vak. Twee jaar terug startte hij zijn eigen scheepsagentschap. “Zonder ruime werkervaring en vooral zonder een groot netwerk had ik dat nooit kunnen doen.” Met zijn twee collega’s Paul Mulder en Henk Brinkman opereert hij als scheepsagent voor een aantal internationale rederijen. “Concreet komt het erop neer dat we een schip de haven binnenloodsen, het lossen en laden organiseren en dat we zorgen dat het schip de haven weer uit kan varen. Daarvoor moet er allerlei data ingevoerd worden in een single window systeem gelinkt aan de douane, de havendienst en lokale service providers in de haven, waarmee alle noodzakelijke documentatie wordt geregeld. Ook hebben we continu contact met de kapitein én met de rederij én met klanten.” Dynamiek gegarandeerd, kortom.

Niet alleen auto’s

Als scheepsagent ben je onmisbaar voor internationale rederijen die alle wereldzeeën bevaren. Allied Carriers Europe werkt voor Noorse, Japanse en Belgische rederijen in de havens van Amsterdam, Rotterdam en Vlissingen. “We zijn gespecialiseerd in car carriers waarbij naast het vervoer van auto’s ook alles wat kan rollen het schip op kan. Vandaar ook wel de term roll on – roll off, kortweg roro. Maar het draait niet alleen om roro, ook niet-rollend materieel kunnen we verschepen op speciale rolltrailers die aan boord gereden worden met het materieel erop vastgezet. Belangrijk voor die rederijen is dat wij als scheepsagent volledig neutraal acteren, juist omdat wij meerdere principalen bedienen. Ons werk bestaat eruit dat we elk schip zo snel en makkelijk mogelijk de haven in en weer uit krijgen.”

Solide business

Michel Kool strooit met termen als shortsea, deepsea, principals, bunkeren, roro- en breakbulktransport: er gaat letterlijk een wereld voor ons open. “Het transport van auto’s over zee is een aparte business en omdat je over grote hoeveelheden per verscheping spreekt, is het de enige vorm van transcontinentaal vervoer. Wel zijn er veel factoren van invloed op de mate van succes. Voor car carriers is logischerwijs de autoverkoop bepalend. “Corona en de opkomst van elektrische auto’s hadden hun weerslag op het aantal transporten”, vertelt Kool. Dus houden ze bij Allied Carriers heel goed bij wat ‘hun’ rederijen doen. “Zo kunnen we optimaal inspelen op veranderingen op financieel vlak, of qua ambitieniveau bij de car carriers waarvoor wij werken.”

Meedenken

Voor de dagelijkse invulling van hun werk monitoren ze het weer, de sluizen, de mogelijkheden van het werkprogramma en alle andere zaken die de strakke timing van de car carriers in de weg kunnen zitten. Dat kan enorm hectisch zijn. “Als er door wat voor omstandigheden dan ook niet bij aankomst van het schip direct gewerkt kan worden, dan adviseren wij een rederij bijvoorbeeld om het schip nog even in de vorige haven te houden,

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: