Kennisplatform voor noord holland

Ambacht in Beeld Festival vraagt aandacht voor vakmanschap

Geplaatst op 12 juli 2022
Ambacht in Beeld Festival vraagt aandacht voor vakmanschap

Op zaterdag 24 en zondag 25 september vindt het Ambacht in Beeld Festival plaats in de NDSM Loods in Amsterdam-Noord. Van pottenbakken tot duurzaam modeontwerpen en van Japans lakwerk tot Turkse ebru: in de grote loods delen ambachtslieden hun kennis en vaardigheden met het publiek tijdens workshops, masterclasses en demonstraties. Bezoekers van alle leeftijden ervaren op het festival hoe het voelt om iets met je handen te maken. Zo wil het festival op een interactieve manier werken aan de waardering en erkenning van ambachten en vakmeesterschap onder een breed publiek.

Tijdens deze achtste editie van het Ambacht in Beeld Festival is er naast (her)waardering van uitstervende ambachten, specifiek aandacht voor drie sociaalmaatschappelijke thema’s: urgente beroepen (zoals pianostemmers en orthopedische schoenmakers), diversiteit en duurzaamheid. Dit jaar wordt één van de thema’s diversiteit benadrukt door ambachten uit verschillende culturen, zoals hennakunst, Arabische kalligrafie en het maken van traditionele Oekraïense poppetjes. Het festival stimuleert een duurzame werkwijze door middel van spaarzaamheid met materialen, onderhoud, reparatie, recycling van materialen en het maken van bewuste keuzes in de consumptie.

Directeur van het Ambacht in Beeld Festival Wendy van Wilgenburg: “Het Ambacht in Beeld Festival draagt bij aan een nieuwe waardering van het ambacht en de beoefening ervan door het brede publiek. Door het vakmanschap op interactieve en educatieve manier uit te lichten, bouwen we aan het imago en de zichtbaarheid van ambachtelijke meesters. Zo willen we bijdragen aan het behoud van ambachten als immaterieel erfgoed, en het belang van het doorgeven van vakkennis benadrukken.”

Algemene informatie & programma

Naast workshops en masterclasses is er een horecaplein met vegan eten en drinken, proeverijen en foodworkshops. Er is een bioscoop met een doorlopend documentaireprogramma en een materialenbeurs. Ook presenteren diverse vakopleidingen en musea zich.

Locatie: NDSM Loods Amsterdam-Noord

Datum: zaterdag 24 en zondag 25 september 2022 van 10:00 tot 18:00 uur

Entree: € 7,50 aan de deur, € 5,00 voorverkoop online (voorverkoop start 1 september)

Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang Benieuwd naar het programma? Klik hier voor een voorproefje van de workshops, masterclasses en demonstraties tijdens het festival.

Van pottenbakken tot diamantslijpen
Elke vakmeester verzorgt dagelijks diverse workshops. Met een capaciteit van gemiddeld 10 personen is er veel persoonlijke aandacht en steekt iedere deelnemer echt iets op. De workshops vinden plaats in de grote hal, waardoor het publiek de ambachten voortdurend in bedrijf ziet.

Een greep uit het programma:
Traditioneel: Glasblazen, bandweven, smeden, mozaïek, houtbewerken, botenbouw, glas in lood, pottenbakken, boekbinden, stoelenmatten.

Bijzonder: Arabische kalligrafie, fore edge painting, Turkse ebru, orthopedische schoentechniek, vuurstenen pijlpunt maken, tassen maken met zadelsteek.

Masterclasses: Papier maken, duurzame mode ontwerpen, fore edge painting met Martin Frost, (ism Heritage Crafts Association), fresco design, Mexicaanse weeftechnieken, diamantslijpen.

Voor de kleine makers
Ook kinderen vanaf 6 jaar kunnen aan de slag tijdens het Ambacht in Beeld Festival, van meebouwen aan een  tiny house van sloophout tot het smeden van een sleutelhanger. Middels een workshopestafette met stempelkaart wordt er aandacht gevraagd voor hergebruik en samenwerking. Zo maken kinderen bijvoorbeeld een houten diertje van afvalhout, een kunstwerk van papier-maché, of een sieraad van upcycle materialen. Een stempelkaart met drie stempels levert een cadeau op: een goodiebag met materialen en gereedschappen om zelf iets te kunnen bouwen.

Foto: Bram Kloos

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: