Kennisplatform voor noord holland

Amsterdam Economic Board: 100.000 extra fietsers in regio Amsterdam

Geplaatst op 24 maart 2023
100.000 extra fietsers in regio Amsterdam

Fietsen is goed voor het milieu én het is goed voor de eigen gezondheid. Vitale medewerkers en inwoners dus. Geen vuiltje aan de lucht?! Toch stappen steeds minder mensen op de fiets naar hun werk of leren fietsen.

In gesprek met Richard Hoving, lead Mobiliteit Amsterdam Economic Board & captain Green Deal Fiets

Het initiatief Green Deal Fiets in regio Amsterdam staat samen met bedrijven zoals Koninklijke BAM Groep, Pon/Lease a Bike, Roetz en Cargoroo, overheden en kennisinstellingen op de pedalen om meer bedrijven en bewoners te laten kiezen voor de fiets als vervoermiddel. Het doel is om innovaties te ontwikkelen voor meer fietsgebruik en drempels die fietsers ervaren te verkleinen of weg te halen.

Om 100.000 mensen extra te activeren om vaker de fiets te pakken zetten we in op vier thema’s:

  • Stimuleren van fietsgebruik via de arbeidsvoorwaarden bij werkgevers; Om werknemers te stimuleren op de fiets naar het werk te gaan kan het gebruik van de fiets in de arbeidsvoorwaarden worden opgenomen zoals een kilometervergoeding en een leasefiets. Medewerkers zijn mentaal en fysiek gezonder en het is gunstig voor het ziekteverzuim en bespaart kosten.
  • Het openen van schaalbare fietsservicepunten langs regionale (snel)fietsroutes; Het doel is vóór 2025 drie tot vijf fietsservicepunten. De fiets is een heel goed en snel middel om van A naar B te komen, ook over iets langere afstanden. Wel is er juist dan behoefte aan meer service onderweg; reparaties, schuilen voor een regenbuitje, een versnapering kopen of de accu laden.
  • Meer kinderen op de fiets tussen 2 en 20 jaar: In samenwerking met scholen, kinderopvangorganisaties en gemeentes stimuleren we zoveel mogelijk kinderen (en ouders) om te gaan fietsen naar school, sport en bijbaantje.
  • Inzicht in impact van meer fietsgebruik: Om fietsen aantrekkelijk te maken voor een brede doelgroep wordt kennis en data beschikbaar gesteld voor organisaties, bedrijven en onderzoekers. Dit biedt inzicht in wat de impact is van meer fietsgebruik in de Metropool Amsterdam. 

Website: Amsterdam Economic Board

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: