Kennisplatform voor noord holland

Amsterdam Economic Board

Geplaatst op 29 augustus 2019
Amsterdam Economic Board

De metropool Amsterdam zou de meest innovatieve regio van Europa kunnen zijn als de samenwerking tussen overheden, kennisinstellingen en het bedrijfsleven geoptimaliseerd wordt. Met die gedachte werd in 2010 de Amsterdam Economic Board opgericht. Inmiddels is die opdracht geconcretiseerd en richt de Board zich op zes grootstedelijke uitdagingen, vertelt directeur Nina Tellegen.

“In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar, dat jubileum hebben wij als stip op de horizon genomen om een aantal doelen te stellen die aan zes grootstedelijke uitdagingen hangen: circulaire economie, energie, digitale connectiviteit, gezondheid, mobiliteit en talent voor de toekomst. Hierop werken we samen met partners en initieert de Board impactvolle initiatieven voor een slimme, groene en gezonde toekomstige regio. Wij doen dat als onafhankelijke partij zonder zakelijke belangen en vanuit die positie jagen we vernieuwing aan door partijen aan elkaar te verbinden”, legt Tellegen uit.

Wat de circulaire economie betreft loopt Amsterdam voor op een internationaal, toonaangevende metropool als New York, weet zij. “Daar moet ik echt nog uitleggen dat circulaire economie inhoudt dat je ervoor zorgt dat producten en grondstoffen maximaal hergebruikt worden.” De expertise van de Amsterdam Economic Board is desondanks ook in de metropool Amsterdam hard nodig om al circulair werkende bedrijven en ondernemers die dat willen, bij elkaar te brengen. “We organiseren bijvoorbeeld meetings over circulair inkopen, hoe doe je dat? Wij zorgen voor de kennis en partijen leren van elkaar en weten elkaar voortaan ook te vinden.”

“Ons werk is vooral verbinden en het aanjagen van innovatie door het organiseren van expert meetings en events”, bevestigt Tellegen. De leden van de Board hebben stuk voor stuk een groot en relevant netwerk en maken zo de meest logische matches. In het meest gunstige geval worden ideeën van de Board overgenomen door andere partijen. “Amsterdam is een enorm digitaal centrum, en data worden steeds belangrijker. Ons manifest Tada bijvoorbeeld met uitgangspunten over hoe we met z’n allen omgaan met data – voor het behoud van vertrouwen in de digitale samenleving – is door de gemeente Amsterdam opgenomen in het coalitieakkoord en ook andere gemeenten zijn geïnteresseerd. Ons voorstel voor een systeem van veilig data delen (Amsterdam Data Exchange – AMdEX) is door de Nederlandse overheid en de Europese commissie omarmd.

Talent voor de Toekomst is ook een ambitieus thema: de Board zou graag zien dat de metropool Amsterdam de meest succesvolle regio wordt op het gebied van het benutten, behouden en aantrekken van talent. “Er is een gigantisch tekort aan tech talent. We hebben daarom het programma TechConnect ontwikkeld. Daarmee willen we de komende jaren 50.000 extra mensen opleiden voor de tech sector. We richten ons daarbij op mensen die normaal niet snel met tech in aanraking komen waaronder meisjes en vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en ouderen.”

Femke Halsema

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, is voorzitter van de Board. Nina Tellegen is blij met Halsema als boegbeeld. “Zij is ook van het concreter maken en actief met elkaar aan de slag gaan vanuit maatschappelijke relevantie. Daar ben ik blij mee. Ik ben zelf een geboren en getogen Amsterdammer en ik ben er heel trots op dat ik zo met de toekomst van ‘mijn’ stad en onze regio aan de slag mag zijn. Als we met elkaar de focus leggen op actuele en belangrijke thema’s, de hele stad en regio erbij betrekken, samenwerkingen en verbindingen opzoeken – óók op hoog niveau – en samen het belang inzien van een slimme, groene en gezonde toekomst, dan zie ik die toekomst hoopvol in.”

Aansprekende events

Het hele jaar worden er events georganiseerd door de Amsterdam Economic Board over grootstedelijke thema’s. State of the Region 2019 en WeMakeThe.City (17 – 23 juni) springen er bovenuit, wat Nina Tellegen betreft. “De State of the Region maakt de opgetelde kracht en het vermogen van de Metropoolregio Amsterdam zichtbaar, dit jaar gaat het vooral over de resultaten van goed verbonden zijn. Kernspelers en changemakers uit de regio komen bijeen om het gesprek aan te gaan over grootstedelijke vraagstukken én mogelijke oplossingen. WeMakeThe.City is een festival over hoe we een stad en regio van de toekomst kunnen creëren waarin iedereen meedoet.” Meer info over wat de Board doet? Kijk op www.amsterdameconomicboard.com

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: