Kennisplatform voor noord holland

Amsterdam Science Park: een innovatiehub van wereldklasse voor bedrijven

Geplaatst op 12 maart 2024
Amsterdam Science Park: een innovatiehub van wereldklasse voor bedrijven

Nog net binnen de ring, in de driehoek tussen de A10, het Amsterdam-Rijnkanaal en de treinverbinding Amsterdam-Hilversum ligt het Science Park Amsterdam. Dé ontmoetingsplek voor onderwijs, ondernemers en onderzoek. Het park is maar liefst zeventig hectare groot. Naast verzamelgebouwen voor bedrijven en collegezalen zijn er laboratoria, kassen, restaurants, sportvelden en een heus zeecontainerdorp. Om het park bekendheid te geven en bedrijven en talent aan te trekken is negen jaar geleden het Science & Business Team opgericht. Leo le Duc is directeur en vertelt met veel enthousiasme over het Science Park en de ambities voor de toekomst.

Wat is het Science Park?

“Amsterdam Science Park is een van Europa’s grootste verzamelplekken van wetenschap en innovatie”, vertelt Leo. “Zo’n 160 bedrijven zijn er gevestigd, de Universiteit van Amsterdam heeft er een bètafaculteit en er studeren zo’n 9000 studenten waarvan er 1000 op het park wonen. In andere landen staat een universiteit vaak op zichzelf, net als de overheid en het bedrijfsleven. Het Science Park is in het leven geroepen om juist verbinding te maken. Om vraagstukken die voor het bedrijfsleven en de wetenschap relevant zijn te onderzoeken. Om talentvolle studenten in contact te brengen met bedrijven die om hun kennis en inzicht staan te springen. En voor ondernemers die kennis willen delen en willen leren van de innovaties uit de wetenschap en van andere bedrijven.”

Typisch Nederlands

“Ik denk dat die behoefte aan verbinding maken iets typisch Nederlands is”, gaat Leo verder. “Studenten zijn in gesprek met directeuren en professoren praten met mensen op de werkvloer. Er is geen hiërarchie, iedereen is op zoek naar innovatie. Hier op het Science Park willen we dat de kennis die we hier samen creëren, waarde toevoegt aan de maatschappij. Zo vergroten we de impact van kennis.”

Aantrekkelijk voor ondernemingen

“Op het Amsterdam Science Park vind je geen grote torens van multinationals. Dat willen we ook niet, net als dat we geen productieketens huisvesten”, vertelt Leo. “Wel vind je hier de onderzoekstakken van die grote bedrijven in onze verzamelgebouwen, naast het MKB, start-ups en spin-offs. Het grote voordeel van het science park voor bedrijven is de connectie met onderzoekers, andere innovatieve bedrijven en jong talent. Bij ingewikkelde vraagstukken kunnen ze overal hun oor te luister leggen. Door die gesprekken ontstaat er verbinding en worden mensen en bedrijven aan elkaar gekoppeld. Het science park is ingericht om ontmoetingen aan te moedigen, op de picknickbanken, restaurants of gewoon op de gang. En er worden veel events georganiseerd. Die events houden we bewust klein zodat men daadwerkelijk met elkaar in gesprek gaat en niet alleen een verhaal komt consumeren.”

Startup Village

Veertig zeecontainers aan de rand van het park vormen Startup Village; een verzameling van start-ups die gericht zijn op AI en Quantum Computing. In het midden is een grote co-working space waar starters elkaar kunnen ontmoeten. Het klassieke beeld van een pionier op een zolderkamertje die briljante ideeën uitwerkt lijkt heel romantisch, maar is ook eenzaam. Hier is een plek gecreëerd waar ze elkaar ontmoeten, het beste uit elkaar kunnen halen en aangemoedigd worden. We merken dat bedrijven hier laaiend enthousiast van worden. De evenementen die in Startup Village worden georganiseerd hebben enorm veel aantrekkingskracht op hen. Bedrijven willen niks missen van de innovatie die hier plaatsvindt.”

Vier pijlers

De focus van de bedrijven en instituten op het park ligt op de volgende gebieden: AI & digitale innovatie, duurzaamheid, high tech systemen & metamaterialen en gezondheid. “Er wordt gewerkt aan technologieën die misschien pas op langere termijn in gebruik worden genomen” vertelt Leo. “Tegelijkertijd zetten we onderweg naar dat einddoel heel veel kleine stapjes die ook weer tot nieuwe bedrijven en technologieën kunnen leiden.”

AI & digitale innovatie

Lab42 is een nieuw instituut dat vorig jaar is geopend. “Hier worden bijvoorbeeld slimme algoritmes ontwikkeld die door grote databestanden heen gaan”, gaat Leo verder. “Het wordt al door heel veel grote bedrijven gebruikt. Ahold gebruikt het bijvoorbeeld in de logistiek met het doel om de verspilling van bederfelijk voedsel terug te dringen. Zo ondersteunt AI duurzaamheid en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Daarnaast zijn we veel bezig met Quantum Computing. Zoveel zelfs dat er een nieuw gebouw komt op het park, als alles volgens plan loopt in 2027.”

Duurzaamheid

“Op dit moment gebruiken we grondstoffen die tot afval leiden. Hier doen we onderzoek naar grondstoffen die elke keer opnieuw herbruikbaar zijn”, legt Leo uit. “In de chemische industrie worden bijvoorbeeld katalysatoren gebruikt, stofjes die het chemische proces stimuleren. Deze katalysatoren worden na gebruik weggegooid. Op het science park onderzoeken we de mogelijkheden voor herbruikbare alternatieven. Ook zijn er op het science park nieuwe zonnecellen ontwikkeld door NWO-instituut AMOLF. De eerste zonnecellen hadden een rendement van 6%. We zitten nu op 22% en we halen in het lab al 36%. Dat is een wereldrecord.”

“Op het gebied van high tech systemen en metamaterialen zijn we veel bezig met het creëren van materialen die zich zonder enige tussenkomst van buitenaf kunnen aanpassen aan hun omgeving”, vertelt Leo. “Dit maakt oplossingen mogelijk voor toepassingen van glastuinbouw tot kunstmatige harten. Ook onderdelen die essentieel zijn voor onze iPhone’s worden hier op het park bedacht. En ook voor gezondheid, ofwel Life Science en e-Health, is heel veel aandacht. Gezondheidsvraagstukken worden steeds meer data-gedreven dus daar liggen prachtige uitdagingen. De UVA werkt daarin veel samen met de VU en het Nederlands Kanker Instituut.”

“Op het Amsterdam Science Park kunnen bedrijven labruimte huren in een van de Matrix Innovation Centers, de bedrijfsverzamelgebouwen of ze kunnen een project laten uitvoeren door Spark904.  Spark904 is een technisch consultancy en contract onderzoeksbedrijf. Dit bedrijf heeft unieke toegang tot de uitstekende onderzoeks-infrastructuur van de Universiteit van Amsterdam en biedt hoge kwaliteit onderzoeksprojecten en analyse services.”

Science Business Club

Bedrijven die zich vestigen op het Amsterdam Science Park worden automatisch lid van de Science Business Club van Leo. “We organiseren evenementen en ontmoetingen en zijn continue op zoek naar manieren waarop we onderwijs, ondernemers en onderzoek met elkaar kunnen verbinden en elkaar kunnen versterken. Voor iedereen die contact wil leggen met het Amsterdam Science Park is het Science & Business team het eerste aanspreekpunt. We merken weleens dat bedrijven een drempel voelen om contact met ons te leggen. Dat ze het park als een gesloten instituut zien. Dat is echt niet nodig. We staan open voor iedere vraag en onderzoeken graag of er een samenwerking mogelijk is. Een mooi voorbeeld vind ik de samenwerking tussen een professor, tuinders en zaadveredelingsbedrijven. Samen onderzochten ze hoe je planten kunt laten groeien zonder het gebruik van pesticide en hoe ze sneller kunnen groeien. Onderweg ontstonden meer vragen en zijn ze aan de slag gegaan met het toepassen van de verschillende kleuren licht. Zo worden kennisgebieden over planten en licht met elkaar gecombineerd, omdat de kennis om de hoek ligt en toegankelijk is.”

Ook op zoek naar innovatie of gewoon nieuwsgierig wat hier allemaal gebeurt? Neem dan een digitaal kijkje op ons park via de qr-code en aarzel vooral niet om contact op te nemen met Leo via leduc@amsterdamsciencepark.nl.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: