Kennisplatform voor noord holland

ANP Expert Support: ‘Bedrijven moeten direct aan de slag met arbeidsduurverlenging’

Geplaatst op 27 september 2022
ANP Expert Support: 'Bedrijven moeten direct aan de slag met arbeidsduurverlenging'

ANP Expert Support gaat voor arbeidsduurverlenging om de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen. Dit omdat we al jaren weten dat de arbeidsproductiviteit van Nederland onder druk zou komen te staan. ANP vertelt hier meer over.

Arbeidsduurverlenging is op de korte termijn de belangrijkste maatregel om de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen, zeggen werkgeversorganisaties. Ze willen dat meer uren werken vaker onderwerp van gesprek wordt in bedrijven en aan de cao-tafels.

Waarom komt deze discussie nu pas op gang? Waar wachten we op? We weten al jaren dat de arbeidsproductiviteit van Nederland onder druk zou komen te staan. Al in 2018-2019 voorspelden diverse economische bureaus dat de rek er uit zou gaan.

Het lijkt een aantrekkelijke optie om de druk op de zorg, onderwijs en openbaar vervoer te verlichten en de ambities voor de woningmarkt mogelijk te maken. Zeker als 500.000 werkenden deze optie direct overwegen. Alternatieven voor arbeidsduurverlenging, zoals verhoging van de pensioenleeftijd en het aantrekken van arbeidskrachten zijn veel minder aantrekkelijk.

Wat houdt ons tegen om direct met deze optie aan de slag te gaan? Veel organisaties bieden al opties voor uitbreiding van de uren aan specifieke groepen van medewerkers. De hoogste tijd om dit voor alle medewerkers mogelijk te maken. Laten we direct met de gretige medewerkers aan de slag gaan, want goed voorbeeld doet volgen.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: