Kennisplatform voor noord holland

Applitech, specialist in energiesystemen: flexibel en betrouwbaar

Geplaatst op 12 oktober 2023
Applitech, specialist in energiesystemen: flexibel en betrouwbaar

Al ruim 20 jaar is Applitech dé specialist op het gebied van diverse besturing- en verdeelsystemen op het gebied van energie. Wat deze systemen precies doen en waarom Applitech hierin zo goed is, vertelt directeur John de Leur ons in het zijn vestiging in Haarlem.

Wanneer je de bedrijfsruimte van Applitech binnenkomt, zie je direct overal grote kasten vol met panelen en snoertjes staan. Er wordt hard gewerkt om al deze kasten op tijd klaar te hebben voor klanten over de hele wereld. In de kasten bevinden zich de systemen waar Applitech zo bekend omstaat. John de Leur steekt direct van wal om ons meer te vertellen over zijn business.

Wat doet Applitech precies?

“Applitech is een bedrijf dat zich heel breed bezighoudt met het ontwerpen, fabriceren, aansturen en onderhouden van allerlei systemen op energiegebied. Het kan daarbij gaan om energieopwekking en energiegebruik. Concreet ontwerpt, bouwt en repareert Applitech in opdracht van klanten diverse besturing- en verdeelsystemen. Dat varieert van generatoren en aggregaten voor de noodstroomvoorziening tot systemen op het gebied van energiesturing en energiemanagement. Met deze systemen wordt heel precies het energieverbruik geregistreerd en gecontroleerd. Vaak gaat dit met het monitoren op afstand, vanuit ons bedrijfsvestiging in Haarlem. De systemen bestaan uit panelen die geleverd worden in kasten, in allerlei soorten maten.”

Wat doen die besturing- en verdeelsystemen precies?

“Je kunt het vergelijken met de meterkast thuis. Je hebt daarin een groepenkast zitten. Die groepenkast zorgt ervoor dat allerlei huishoudelijke apparaten apart beveiligd en geschakeld worden. Onze systemen moet je eigenlijk zien als grote groepenkasten voor laagspanning. Dan moet je wel denken aan vermogens die honderd keer zo groot zijn als die in de meterkast. Zo heeft een huisaansluiting een vermogen van 25 ampère, wij maken systemen voor maximaal 6300 ampère. Zo’n sterk systeem maken we bijvoorbeeld voor een steenfabriek in Limburg om daar de elektrische ovens te bedienen.”

Kun je nog meer voorbeelden geven van jullie soort klanten?

“Het zijn klanten waarbij het belangrijk is dat de energie niet wegvalt en, als dat dan toch gebeurt, er een noodvoorziening wordt ingeschakeld. Denk aan datacenters, luchthavens, ziekenhuizen, banken, maar ook bijvoorbeeld UNHCR en het Rode Kruis. Onze klanten en dus ook onze producten, vind je over de hele wereld. We hebben door de jaren heen ontzettend veel gedaan. Van het realiseren van de complete besturing voor de noodstroominstallatie in het hoofdkantoor van ING tot aan het besturingssysteem voor de energievoorziening van de Heineken bierbrouwerij in Cambodja. Van installatiewerk voor een cacaofabriek in Nigeria tot aan het vervangen van de noodstroominstallatie van Paleis Noordeinde. Voor allerlei soorten grote opdrachten zijn wij dus inzetbaar.”

Hoelang bestaat het bedrijf al?

“Applitech bestaat sinds 2001. In 2005 heb ik het bedrijf, in eerste instantie met een compagnon, overgenomen. Vanaf het moment dat ik alleen aan het roer stond, zijn we een andere koers gaan varen. We zijn steeds meer richting de energiedistributie opgegaan, omdat ik merkte dat daar een nichemarkt te vinden was. Zo hebben we zelf producten ontwikkeld die veelal gebruikt worden in transformatorstations. Mede daardoor zijn we de laatste vijf jaar ontzettend gegroeid. Er werken nu 50 man bij ons en we doen ons werk vanuit een locatie in Haarlem en in Hoofddorp. De locatie in Hoofddorp gebruiken voor onze grootste projecten. We hebben zoveel werk te doen, dat we eigenlijk nog te weinig bedrijfsruimte hebben. We zijn dus op zoek naar ruimte om te groeien, maar het snel vinden van die ruimte is niet zo gemakkelijk helaas…”

Kun je nog meer vertellen over jullie werk voor transformatorstations?

“De huidige energietransitie vraagt steeds meer van ons energienet. Er worden steeds meer zonnepanelenvelden en windmolenparken gerealiseerd en die moeten allemaal aan het openbare energienet gekoppeld worden met behulp van transformatorstations. Voor onder andere dat soort stations leveren wij de laagspanningspanelen. De energietransitie levert ons dus ontzettend veel extra werk op, doordat er steeds meer transformatorstations geplaatst worden.”

Kun je een voorbeeld geven van zo’n opdracht voor een transformatorstation?

“Bijvoorbeeld het leveren van het laagspanningsgedeelte van een transformatorstation voor een bus-laadstation. Op zo’n station moeten dan uiteindelijk 100 elektrische bussen opgeladen worden. Wij maken dan dus voor dat laagspanningsgedeelte het perfecte systeem. Dat is echt een klus voor ons.”

Waarom denk je dat klanten kiezen voor Applitech?

“Ik houd er niet zo van om op te scheppen, maar ik zal wat pluspunten opnoemen. We hebben veel kennis en ervaring in huis en werken onafhankelijk van leveranciers. We luisteren altijd goed naar de wensen van de klant en zijn ook flexibel om allerlei soorten opdrachten aan te nemen. Zo hebben wij een eigen flex-line systeem, waardoor we op maat energieverdelers kunnen produceren. Hiermee kunnen we systeemkasten in allerlei maten leveren, uiteraard op basis van de wensen van de klant. Waarin wij ook opvallen is onze service- en onderhoudsdienst. Daar hebben wij een speciale afdeling voor. Als er ergens een calamiteit is, wordt de klant altijd heel snel geholpen. We hebben dus de juiste ervaring en kennis en daarbij altijd reserveapparatuur op voorraad. In Nederland zijn we daar redelijk uniek in. Omdat de zekerheid op energie steeds belangrijker wordt, kiezen een hoop grote klanten voor ons. We zijn misschien wat duurder dan onze concurrenten, maar dan krijg je wel zekerheid en kwaliteit.”

Jullie partnerschap met het merk Siemens zegt ook wel genoeg over die kwaliteit…

“Sinds drie jaar zijn we inderdaad officieel Siemens partner op het gebied van S8 systemen. Dit zijn laagspanning verdeelsysteem met speciale functies en een modulair ontwerp om ervoor te zorgen dat het zeer betrouwbaar, veilig en flexibel is. Gegevens van de S8 zijn op elk gewenst moment beschikbaar voor automatisering op hoger niveau, energiebeheer en cloud-gebaseerde analysesystemen. Dit systeem kunnen wij volledig onder fabriekskeur van Siemens bouwen tot 7000 ampère. De klant weet dat dat staat voor een bepaalde kwaliteit en die kwaliteit bij Applitech past!”

Voor meer informatie zie www.applitech.nl

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: