Kennisplatform voor noord holland

ArboNed dichtbij: voor een gezond en vitaal werkend mkb in Noord-Holland

Geplaatst op 24 april 2024
ArboNed dichtbij: voor een gezond en vitaal werkend mkb in Noord-Holland

Na 25 jaar verhuisde ArboNed Alkmaar van de Robijnstraat naar de Robonbosweg. In deze verse omgeving waar alles nog helemaal nieuw ruikt is de arbodienst voor het mkb volop in beweging. ArboNed ondersteunt werkgevers en werknemers bij het voorkomen en verlagen van verzuim, zodat zij gezond en veilig aan het werk zijn en blijven. Het personeelstekort benadrukt de noodzaak hiervan nog maar eens extra.

ArboNed is een landelijke arbodienst die op lokaal niveau werkt. “Onze professionals van het team van ArboNed Alkmaar zijn nauw betrokken bij de lokale samenleving en helpen het mkb in de regio Noord-Holland gezonder en vitaler te maken”, vertelt Klaas Noorman, regiomanager van ArboNed Alkmaar. “Dat doen we vanuit onze nieuwe vestiging in Alkmaar, maar ook vanuit verschillende spreekuurlocaties in de regio.”

Gezond ondernemen, Daar zijn wij voor

Een mkb-ondernemer heeft zijn handen vaak al vol aan de dagelijkse business en niet altijd zicht op wat er allemaal moet gebeuren op het gebied van arbobeleid. “Maar dit zijn wel belangrijke zaken die het bedrijf gezond houden en bovendien zijn ze wettelijk verplicht”, benadrukt Klaas. “We helpen ondernemers daarom niet alleen op het moment dat iemand uitvalt, maar juist ook met het voorkomen van verzuim. Met onze online dienstverlening, praktische informatie en hulpmiddelen nemen we de zorg uit handen van de werkgever. We bieden een vast contactpersoon die zaken voor je regelt en er is altijd ruimte voor persoonlijk contact. Alles zodat je als ondernemer kunt blijven doen waar je goed in ben: gezond ondernemen.”

Korte lijnen in de regio

“Met de ondernemers die – net als wij – al jaren in deze regio werken, hebben we een goede band opgebouwd”, vertelt Mirella Miedema, salesmanager bij ArboNed. “Bij ArboNed werken we met een vaste club experts. We weten wat er speelt bij bedrijven, kennen de mensen, waar ze tegenaan lopen en wat de uitdagingen zijn. Zo kunnen we goed inspelen op hun behoeften en we werken samen als partners.” Klaas vertelt verder: “Zo werken we in iedere regio. De kennis die we in alle regio’s opdoen bundelen we en daar leren we van. We hebben een grote onderzoeksafdeling die trends signaleert en analyseert. Naast trends en ontwikkelingen kunnen we ook uit de data halen welke interventies succesvol zijn. En onze geavanceerde vragenlijsten bij verzuim helpen ons vroegtijdig te voorspellen of iemand kort- of langdurend uitvalt. Zo kunnen we eerder ingrijpen en langdurend verzuim voorkomen. Buitengewoon nuttige informatie.”

De Arbowet

“in 1990 had Nederland bijna een miljoen zieken”, vertelt Klaas. “De kosten voor de overheid liepen veel te hoog op dus kwam er nieuwe wetgeving. Sinds 1994 geldt de Arbowet in Nederland en zijn werkgevers verplicht zich bij een arbodienst aan te sluiten. Dat is het begin van ArboNed, een bedrijf dat start in Utrecht en al snel uitgroeit tot een landelijk opererende arbodienst met wortels sterk verankerd in de lokale samenleving. Werkgevers bleven niet alleen langer verantwoordelijk voor het doorbetalen van salaris, maar ook voor het welzijn van medewerkers. In de afgelopen jaren hebben we als arbodienst een flinke ontwikkeling doorgemaakt waarbij de focus steeds meer komt te liggen op preventie van verzuim. Dat begint met inzicht in de arbeidsrisico’s via de risico-inventarisatie en -evaluatie, afgekort de RI&E, zodat deze risico’s gericht aangepakt kunnen worden.”

Basis voor een gezond en veilig bedrijf

Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om een RI&E en bijbehorend plan van aanpak op te stellen. “ArboNed voert deze RI&E’s uit voor bedrijven of toetst deze”, vertelt Klaas. “Ondanks de wet hebben nog niet alle bedrijven een actuele RI&E. In de RI&E komen allerlei arbeidsrisico’s naar voren. Denk aan gevaarlijke stoffen, schadelijk geluid, werkplekinrichting, fysieke belasting, grensoverschrijdend gedrag en psychosociale arbeidsbelasting. Het geeft inzicht in de huidige situatie. ArboNed helpt werkgevers ook met het opstellen en uitvoeren van het plan van aanpak met maatregelen om de arbeidsrisico’s aan te pakken.”

Preventie

“De focus op preventie van verzuim is een trend die al langer zichtbaar is”, vertelt Mirella. “Werkgevers zien hier steeds meer het belang van in. Ook vanuit de overheid is hier steeds meer aandacht voor, onder andere via nieuwe wetgeving op dit gebied. Onze professionals helpen ondernemers bij het opstellen en uitvoeren van het arbobeleid, maar doen bijvoorbeeld ook onderzoek naar de arbeidsomstandigheden. Natuurlijk heb je niet overal invloed op als werkgever. Maar je hebt vanuit de Arbowet en vanuit goed werkgeverschap wel een verantwoordelijkheid om te zorgen dat jouw medewerkers gezond, veilig en met plezier hun werk kunnen doen. Wij denken daar graag over mee, vooral over hoe ze dit structureel kunnen inbedden in hun organisatie. Hartstikke leuk zo’n eenmalige workshop of grappige lezing, maar ook zo vergeten. Daarom geven we advies voor de lange termijn met het doel om mensen duurzaam inzetbaar te houden.”

Preventief medisch onderzoek

Medewerkers die hun fysieke en mentale gezondheid willen verbeteren, hebben periodiek recht op een preventief medisch onderzoek (PMO) dat wordt aangeboden door de werkgever. ArboNed voert deze PMO’s uit. “Er zijn verschillende varianten”, legt Mirella uit. “Het kan een vragenlijst zijn over de werkplek op kantoor of thuis, zingeving en mentale gezondheid. Het kan ook een uitgebreidere variant zijn met een fysiek onderzoek met een BMI check, conditietest, bloedonderzoek of urineonderzoek. De resultaten zijn privé. Het is aan de medewerkers om er verder mee aan de slag te gaan als er iets uitkomt. Bij medische afwijkingen adviseren we hen om naar de huisarts te gaan. Bij psychische klachten staan onze psychologen of bedrijfsmaatschappelijk werkers klaar voor kortlopende interventies.”

Verzuimbegeleiding op maat

Naast alle initiatieven om medewerkers gezond en veilig aan het werk te houden, besteedt ArboNed een groot deel van de tijd aan het begeleiden van medewerkers die zijn uitgevallen.  “We begeleiden zowel werkgevers als medewerkers”, vertelt Klaas. “Voor werkgevers is het belangrijk dat we ze goed informeren en dat ze de juiste stappen volgens de Wet verbetering poortwachter doorlopen. Daar komt veel bij kijken en de trajecten kunnen complex zijn. Onze professionals doen onderzoek naar de klachten en oorzaken van het verzuim en begeleiden de werknemer op een verantwoorde manier en duurzaam weer terug naar werk. Persoonlijke aandacht en maatwerk staan hierbij centraal. Onze bedrijfsartsen nemen ruim de tijd voor het spreekuur en indien nodig kan men snel bij de psycholoog of bedrijfsmaatschappelijk werk terecht. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk.”

Eigen trainingscentrum

ArboNed is een van de weinige arbodiensten met een eigen trainingscentrum: de ArboNed Academy. “Vanuit de ArboNed Academy bieden we allerlei trainingen aan zoals verzuimtrainingen voor leidinggevenden, een training voor de preventiemedewerker of voor de vertrouwenspersoon”, vertelt Mirella. “Je kunt het zo gek niet verzinnen en anders ontwikkelen we een training, geheel op maat. Daarnaast geven we vier keer per jaar informatiesessies of een webinar om bedrijven te informeren over ontwikkelingen op het gebied van het voorkomen van verzuim.”

Focus op interactie

“We merken dat nog niet alle mkb-bedrijven ons weten te vinden als vraagbaak, terwijl ze altijd een beroep op ons mogen doen als ze bij ons zijn aangesloten” sluit Klaas af. “Meer interactie tussen werkgevers en ArboNed, daar gaan we ons het komende jaar op focussen.”

Kijk voor meer informatie op ArboNed.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: