Kennisplatform voor noord holland

Art Nouveau verjaardagskalender nu te koop in boekhandel

Geplaatst op 15 november 2022
Art Nouveau verjaardagskalender nu te koop in boekhandel

Rond 1900 werd er volop gebouwd in Amsterdam waarbij diverse architecten de internationaal populaire Art Nouveau/Jugendstil-stijl verwerkten in hun ontwerpen. Bij de Art Nouveau-architectuur zocht men naar een nog niet eerder gebruikte vormgeving van gebouwen. Daarnaast konden  elementen toegevoegd worden zoals tegeltableaus, beeldhouwwerken, glas in lood, hekwerken en gekleurde/geglazuurde bakstenen. In Amsterdam werd deze Art Nouveau-architectuur vooral toegepast in de periode 1885-1910. Hoewel er in de afgelopen 120 jaar veel verloren is gegaan zijn er nog voldoende voorbeelden in Amsterdam te vinden, en is de waardering voor deze architectuur-vorm weer helemaal terug.

In de zojuist verschenen ‘Art Nouveau verjaardagskalender met Amsterdamse architectuur’ is iedere maand voorzien van een prachtige foto van architectuurfotograaf Menno van der Meer. Bijzondere gevels, tegeltableaus en het mooiste Art Nouveau-glas in lood van Amsterdam komen terug in deze verjaardagskalender. Gebouwen van Van Arkel, Caron, Joling, Beirer en Weeldenburg zijn enkele namen van belangrijke architecten die worden afgebeeld.

Opvallend in deze verjaardagskalender zijn de 2 pagina’s met uitleg over de Art Nouveau/Jugendstil, waardoor de kalender meer context krijgt. Op de achterzijde van de kalender staan de foto’s verkleind afgebeeld, samen met informatie over architect/ontwerper/fabrikant, jaar, adres en dergelijke.

De kalender is vormgegeven door Paul Noordermeer van P& Ontwerp en werd samengesteld door Rob van Kan, mede-organisator van het Haagse Art Nouveau Festijn.

Te koop in de betere boekhandel in Amsterdam en op de webshop van Art Nouveau Cadeau.

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: