Kennisplatform voor noord holland

Bedrijven ondersteunen leefbaarheid in eigen buurt

Geplaatst op 20 januari 2020
Fonds voor Noord

Amsterdam is een stad vol potentie. Wat mensen betreft en wat mogelijkheden betreft. Tot voor kort bleef veel van dat potentieel onzichtbaar. “Het geld was er. De ideeën waren er. Het was eigenlijk alleen een kwestie van die twee met elkaar in contact te brengen.”

Eva Nieuwenhuis is fondsenwerver bij de stichting Mensen Maken Amsterdam. Mensen Maken Amsterdam maakte zich de afgelopen jaren hard om ervoor te zorgen dat in elk stadsdeel elke Amsterdammer op een makkelijke en laagdrempelige manier zijn of haar idee voor de buurt kan verwezenlijken. Dat lijkt bijna gelukt: de Fondsen voor Noord, Oost, Zuidoost, Nieuw-West, West en Zuid zijn inmiddels actief, het Fonds voor Centrum zit in de pijplijn. “Hoofddoel van deze buurtfondsen is om de mensen in de buurt met elkaar te verbinden. En hoe je maar wilt: via sport, kunst, cultuur, ontmoeten…”

Van idee naar actie

Hoe werkt het precies? Stel: je woont in Noord en je wilt de kinderen uit de buurt in een serie workshops kennis laten maken met verschillende kunstvormen. Je doet een aanvraag bij het Fonds voor Noord en onderbouwt je idee. Een comité dat bestaat uit buurtbewoners beoordeelt elke maand de binnengekomen aanvragen. “De buurtcomitéleden kijken vooral of je idee goed is voor de buurt en of het samen met de buurt gedaan wordt. Tussen idee en uitvoering hoeft dus maar heel weinig tijd te zitten”, legt Nieuwenhuis uit.

Dat is de kracht van het buurtsysteem: ze zijn ook goed bereikbaar voor mensen die niet zo bekend zijn met de grote fondsen en gemeentelijke potjes met geld. Het is gemakkelijker om naar je buurtgenoten te stappen met je idee. “Dat gebeurt in de praktijk ook echt. Voor, door en in de buurt is wat dat betreft een gouden formule”, zegt Nieuwenhuis.

Lokaal actief zijn en lokaal geven: het lijkt een landelijke trend. “Geven aan je eigen omgeving voelt voor veel mensen en bedrijven goed en zinvol, om uiteenlopende redenen. Veel vermogende burgers willen bijvoorbeeld wel investeren in de leefbaarheid van hun stad of buurt, maar zullen daarvoor niet snel geld overmaken aan de gemeente. Een lokaal fonds dat heel transparant werkt en laat zien dat het geld ook echt lokaal wordt besteed is dan veel aantrekkelijker.”

‘Word ook vriend’

Fonds voor Noord en de andere buurtfondsen in Amsterdam zoeken niet alleen mensen met ideeën. Nieuwenhuis: “We weten dat veel Amsterdamse ondernemers zich heel betrokken voelen bij hun buurt. Door vriend te worden van het buurtfonds in hun stadsdeel kunnen zij de ideeën van hun buurtgenoten financieel ondersteunen en laten zien dat hun buurt hen aan het hart gaat. Ze weten zeker dat hun bijdrage ook lokaal besteed wordt. Zo gaat de lokale betrokkenheid echt twee kanten op.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: