Kennisplatform voor noord holland

Beijaard: ‘Er valt altijd wat te kiezen’

Geplaatst op 8 maart 2022
Beijaard: 'Er valt altijd wat te kiezen'

Laveren tussen duurzaamheidsidealen en minder energiezuinige maar praktischere oplossingen. Tussen grote wensen van de opdrachtgever en de beperkte technische speelruimte van de opdrachtnemer. Voor René Beijaard van Beijaard Bouwbegeleiding en Vormgeving is het zijn tweede natuur geworden: kritisch meebewegen met beide partijen voor een optimaal eindresultaat.

“Wat iemand wil moet ook haalbaar zijn. Als bouwbegeleider kijk ik meer dan gemiddeld naar wat de wensen zijn en wat praktisch haalbaar is. Je opties liggen nooit vast: de ontwikkelingen gaan hard. Wat een paar jaar geleden heel duur of ingewikkeld was, is nu de norm.” René Beijaard is al bijna veertig jaar actief in de bouw en hij is er stellig over: er valt altijd wat te kiezen. Zolang je maar scherp blijft en je kennis op peil houdt.

Onzekere factor

“Ook wat regelgeving betreft trouwens. Dat nieuwbouwprojecten nu niet meer op het gas mogen worden aangesloten klinkt heel simpel en duidelijk. Want geen gas, dus elektrisch met warmtepompen en zonnepanelen. Toch is zo’n regel in de praktijk soms een spelbreker. Als de netbeheerder aangeeft dat het komende half jaar geen nieuwe elektriciteitsaansluitingen voor krachtstroom mogen worden aangevraagd, zit je als bedrijf toch mooi met een probleem.” Als directievoerder bij grotere bouwprojecten heeft Beijaard er ook mee te maken dat energie dan een onzekere factor is. En het verschil tussen of het pand bij oplevering in gebruik kan worden genomen, of pas maanden later. “Niet echt optimaal, nee. Je creativiteit wordt maximaal op de proef gesteld.”

Ook renovatie

Bouwbegeleiding bewijst niet alleen zijn nut bij nieuwbouwprojecten. “Juist bij renovatie en herbestemming is de uitvoeringsfase vaak een uiterst complexe puzzel met heel veel haken en ogen. Onvoorziene bouwkundige tegenvallers vragen om een snelle oplossing. Als bouwbegeleider bewaak je dan het grote plaatje. Je probeert vooruit te blijven kijken.” Dat Beijaard en zijn team niet alleen beschikken over veel theoretische knowhow, maar vooral ook over veel praktische kennis en expertise is dan echt een uitkomst. “Financieel, bouwtechnisch en planmatig denken wij kritisch mee en werken we toe naar een optimaal eindresultaat. Door mee te denken met alle partijen die betrokken zijn bij een bouwproject en door preventief in actie te komen, voorkom je met bouwbegeleiding onnodige vertraging, overbodig en te duur meerwerk en ongewenste afwijkingen in het ontwerp. Daar streven we naar.”

Vertalen van ontwerp

Met zijn team zit Beijaard vaak tussen bouwer en opdrachtgever – met of zonder ontwerp – in. “Wij vertalen het ontwerp naar de uitvoering. Dat komt niet altijd honderd procent overeen – het project moet ook praktisch en technisch haalbaar zijn. Daar helderheid over verschaffen naar beide partijen is een belangrijk deel van ons werk. “Soms wordt een ontwerp zelfs ingehaald door strengere wet- of regelgeving – dat moet je wel communiceren. Als bouwbegeleider bewaak ik het ontwerp, zorg ik dat de wensen van de opdrachtgever zo worden uitgevoerd als aan tafel besproken is. Tegelijkertijd heb ik ook oog voor de praktische kant van een project en dus voor de ideeën van de bouwer. Soms wegen de technische bezwaren gewoon zwaarder.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: