Kennisplatform voor noord holland

BenBits aangeklaagd door kauwgomfabrikant Perfetti van Melle

Geplaatst op 8 september 2021
BenBits aangeklaagd door kauwgomfabrikant Perfetti van Melle

Wereldwijd opererend snoepgoedfabrikant Perfetti van Melle Benelux BV heeft een klacht tegen BenBits ingediend bij de Reclame Code Commissie. Volgens Perfetti, producent van o.a. Mentos kauwgom, is de kauwgom van BenBits “niet bereid op basis van een natuurlijke gombasis” en zou de kauwgom van BenBits derhalve niet het predicaat ‘natuurlijk’ mogen dragen. Milan Dontje, CEO van BenBits, stelt dat er echter wat anders aan de hand is.

”Deze grote kauwgomfabrikanten verdienen veel geld met plastic-houdende kauwgom en hebben duidelijk last van kleine, innovatieve spelers zoals BenBits. Wij hebben immers onlangs de eerste plasticvrije kauwgom geïntroduceerd in een verpakking van recyclebaar en composteerbaar papier. Wij betwisten de klacht van Perfetti dan ook ten zeerste en hebben inmiddels een verweerschrift ingediend bij de Reclame Code Commissie, compleet met een groot aantal onderzoeken en testresultaten als bewijs. Oligopolische marktleiders zoals Perfetti (Mentos) en Cloetta (Sportlife en Xylifresh) laten het duidelijk na om baanbrekende innovaties toe te passen in de productie van hun kauwgom.”

Hij vervolgt: “Ze verdienen veel geld met vervuilende producten die worden verkocht aan onwetende consumenten en proberen nu uit alle macht plasticvrije kauwgommerken uit de markt te duwen. Dat wij een kauwgomrevolutie teweeg wilden brengen was duidelijk, maar door deze klacht is de kauwgomrevolutie pas écht begonnen!” Perfetti heeft in Europa tegen meerdere innovatieve kauwgommerken – True Gum en NatureGum – klachten ingediend, die ongegrond zijn verklaard. TrueGum gebruikt overigens dezelfde natuurlijke gombasis als BenBits. De Reclame Code Commissie zal zich naar verwachting op 9 september over de ingediende klacht en het verweerschrift van BenBits uitspreken. 

Challenger op wereldwijde kauwgommarkt

De noodzaak van een kauwgomrevolutie en plasticvrije, natuurlijk kauwgom is duidelijk. Kauwgom is namelijk na sigarettenpeuken de grootste veroorzaker van zwerfafval: jaarlijks worden er zo’n 1,5 miljoen kauwgompjes op straat gegooid. Echter, door de plastic gombasis van reguliere kauwgom breekt deze niet af en blijft minimaal 25 jaar in het milieu liggen. Niet voor niets heeft de Europese Commissie maatregelen genomen en is er sinds 3 juli jl. een verbod op veel plastic wegwerpproducten en/of worden bepaalde producten verplicht om met een markering te vermelden dat er plastic in het product zit. 

Milan Dontje, CEO en mede-eigenaar van BenBits: “De kauwgommarkt wordt gedomineerd door enkele zeer grote spelers zoals Perfetti van Melle. Zij proberen hun positie dan ook met hand en tand te verdedigen, en daar hoort deze klacht blijkbaar bij. Dit zal echter niets veranderen aan onze missie om met deze nieuwe generatie kauwgom bij te dragen aan een meer plasticvrije toekomst. Niet voor niets steunt BenBits de Plastic Soup Foundation in haar missie om plastics en microplastics in mens en de natuur te verminderen.

BenBits was in de jaren zeventig het eerste merk dat de suikervrije kauwgom in Nederland introduceerde. Nu is 99% van alle kauwgom suikervrij. BenBits is ervan overtuigd dat over 10 jaar 99% van de kauwgom plasticvrij is.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: