Kennisplatform voor noord holland

Bij Joop in de klas val je niet in slaap: Technische opleidingen met een directe link naar de praktijk

Geplaatst op 13 juli 2023
Bij Joop in de klas val je niet in slaap: Technische opleidingen met een directe link naar de praktijk

Gepassioneerde docenten, een dosis Noord-Hollandse nuchterheid en veel verhalen uit de praktijk. Dat zijn de ingrediënten van Trainingscentrum Crescendo uit Hoorn. Iedereen is er welkom en wordt geënthousiasmeerd voor techniek.

Bij trainingscentrum Crescendo verzorgen Joop van der Wal en zijn collega’s opleidingen voor de bouw, infra en logistiek. “We geven opleidingen tot machinist op een telekraan of torenkraan, voor heftruckchauffeur of voor werken met een hoogwerker”, vertelt Joop, eigenaar van Crescendo. “Maar we geven ook VCA, BHV en Code 95. Ik ben begonnen met de machinistenopleiding. Daarna vroeg iemand of ik ook VCA wilde doen en zo is het assortiment steeds verder uitgebreid. Allemaal met de overtuiging dat we mensen kennis mee willen geven zodat ze hun werk goed en veilig kunnen doen.”

Joop groeide op tussen de kranen en werd heier. In de avonduren haalde hij plezier uit lesgeven. “Ik ben een makkelijke prater en vind het leuk om informatie te delen”, vertelt hij. “Bij mijn laatste werkgever Vroom Funderingstechnieken kreeg ik de kans om een cursus te ontwikkelen en geven over het reduceren van faalkosten. Daar had ik veel succes mee en het ging als een lopend vuurtje door de funderingsbranche. “Alhoewel ik veel complimenten kreeg over de manier waarop ik lesgaf en geregeld hoorde: ‘Als jij het vertelt, begrijp ik het wel’, was er een bijna-doodervaring voor nodig om volledig te switchen naar lesgeven. Een ernstige blessure en een noodzakelijke operatie die me bijna fataal werd, heeft mij aan het denken gezet. Pas na zeven maanden krabbelde ik weer op en besloot ik te stoppen met mijn toenmalige werk en me volledig te focussen op lesgeven.”

In 2016 richtte Joop Trainingscentrum Crescendo op, in zijn eentje. “Er was veel belangstelling van bedrijven die met mij iets wilde starten, maar ik wilde ondernemen vanuit mijn eigen passie en mijn eigen weg volgen”, vertelt Joop. “Ik vind dat je praktijkervaring nodig hebt om goed op te kunnen leiden. Alleen dan kun je een verhaal zo levendig vertellen dat de cursisten aan je lippen hangen en hopen op nog een verhaal. Ik doe dit inmiddels samen met meerdere trainers waarvan een viertal dagelijks aanwezig zijn, en allemaal hebben we die praktijkervaring. Je vindt hier geen voorleesmoeder die hetzelfde verhaal ophoest als op de PowerPoint. Wij binden en boeien en je krijgt niet de kans om in slaap te vallen.”

Bij Crescendo is iedereen welkom. “Ook laaggeletterden, anderstaligen en statushouders verdienen een mooie baan in de techniek. Een VCA-cursus vraagt dan een andere aanpak. Het heeft geen zin om acht uur lang voor de klas te staan en te zenden. Daarom delen we zo’n cursus op in kleinere stukken, maken het interactief en plannen we tijd voor herhaling en goede voorbereiding op het examen.” Naast opleidingen verzorgen voor volwassenen wil Joop jongeren enthousiasmeren over techniek en fundering. “Ik heb banenmarkten georganiseerd om scholieren en bedrijven aan elkaar te koppelen”, vertelt Joop. “Met het huidige personeelstekort staan bedrijven hier heel positief tegenover. En om gelijk door te pakken start ik in september met de fundering-vakschool. Als we jongeren enthousiast maken voor techniek, moeten we ze daarna wel iets te bieden hebben. Ik heb drie richtingen ontwikkeld: voor de machinist, voor de funderingswerker die in de bouwput loopt en voor de leidinggevende. Die laatste moet ook inhoudelijke kennis hebben om zijn mensen goed aan te kunnen sturen. We gaan echt de diepte in. Met deze kwalificaties en competenties staan werknemers maar ook de bedrijven sterker. “

Joop houdt van een feestje en vindt dat je successen moet vieren. “Een reeks opleidingsdagen sluit ik het liefst af met een gezellige barbecue. Een opleiding is pas geslaagd als de cursisten iets hebben opgestoken, we hebben gelachen, er lekkere broodjes waren en als we discussie hebben gevoerd.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: