Je kijkt even op je scherm en denkt: “Huh, gebeurt er nou écht iets goeds in de economie?” Ja dus. De Amerikaanse inflatie is in maart flink lager uitgekomen dan verwacht. Zowel op maand- als jaarbasis zitten de cijfers onder de prognoses van analisten.
En dat is opvallend. Want ondanks alle onrust – denk aan handelsoorlogen en importtarieven – laat de inflatie zich niet gek maken.
Bitcoin springt, maar blijft nuchter
En ja hoor, ook de bekende en populaire cryptomunt Bitcoin liet even van zich horen. Na het nieuws van Trump maakte de koers een aardige sprong: van zo’n $78.000 naar boven de $83.000.
Een dag later stabiliseert het rond de $81.615, met op moment van schrijven een stijgende koers van net geen $85.000.
Geen schokkende uitbraak zoals je bij andere cryptomunten soms kan zien, maar wel een signaal: beleggers zitten erbovenop en de cryptomarkt lijkt zich weer te herstellen.
Voor cryptobeleggers die zich afvragen welke crypto kopen in 2025 een goed idee is, blijft Bitcoin dan ook een uitstekende optie. Alternatief zijn ook talrijke altcoins (meme coins en presale crypto’s) die het dit jaar naar verwachting zeer goed kunnen doen.
Amerikaanse centrale bank kan weer ademhalen
Wat gebeurde er nu in feite concreet? Even enkele cijfers.
De consumentenprijsindex (CPI) in de VS daalde op maandbasis licht, met -0,1%. Jaar op jaar kwam de stijging uit op 2,4%. Dat is minder dan de verwachte 2,5%. En de kerninflatie, dus zónder voedsel en energie meegerekend, zakt ook netjes naar 2,8%.
Voor de Federal Reserve is dit een cadeautje. Want zolang de inflatie hoog bleef, hielden ze de rente stevig op slot. Maar nu er eindelijk lucht komt, wordt het voor de centrale bank een stuk makkelijker om te gaan versoepelen. Renteknoppen los, markten blij.
Al is het natuurlijk niet zo simpel. Er blijft druk op de ketel, zeker vanuit politiek Amerika.
Trump doet weer Trump-dingen
Tegelijkertijd is president Trump bezig met zijn bekende economische vuist. Nieuwe tarieven, extra druk op buitenlandse handel, vooral richting China. Voor Chinese producten zijn de importheffingen zelfs opgeschroefd van 104% naar een waanzinnige 125%.
Maar opvallend: hij heeft voor de rest van de wereld even pauze ingelast – een ‘tarievenvakantie’ van 90 dagen.
Of dit nou olie op het vuur is of net een demper, daar zijn de economen het nog niet over eens. Maar één ding is duidelijk: het creëert wél beweging in de markten.
Toch zie je dat de inflatiecijfers zelf niet direct zorgen voor extra vuurwerk in de crypto. Misschien omdat iedereen nog even de kat uit de boom kijkt. Of omdat het nieuws over de tarieven het grotere verhaal aan het worden is.
Inflatie omlaag = goed voor Bitcoin?
In theorie betekent het dus wel dat lagere inflatie een goede zaak is voor crypto in het algemeen en Bitcoin specifiek.
Lagere inflatie betekent minder druk op de dollar, wat weer ruimte biedt voor renteverlagingen. En dat maakt risicovollere assets – zoals crypto – aantrekkelijker. Maar de realiteit is weerbarstiger.
Met geopolitieke spanningen, protectionisme en onzeker beleid (bijvoorbeeld met een uitzondering op smartphones en andere elektronica) blijft het koffiedik kijken.
Bitcoin reageert dus niet hysterisch, maar eerder volwassen. Een tikje omhoog, wat consolidatie, en afwachten wat de volgende zet wordt – van zowel de Fed als van het Witte Huis.
Wat betekent dit voor jou?
Als je al in Bitcoin zit: goed nieuws. De inflatiecijfers geven hoop dat de Amerikaanse economie iets minder heet draait. En dat is gunstig voor markten wereldwijd. Maar verwacht geen lineaire stijging.
Als je nog niet in crypto zit: dit soort momenten zijn er om extra scherp te zijn. Want als de Fed straks echt aan renteverlaging begint, zou dat weleens een nieuwe golf kunnen veroorzaken in de cryptomarkt.
Een laatste noot: blijf alert. Want hoewel het nieuws positief klinkt, is er nog genoeg turbulentie in de lucht. Denk aan geopolitiek, dollarkoers, regelgeving… en ja, Trump natuurlijk