Kennisplatform voor noord holland

Bouwhuis Incasso-Deurwaarders: ‘Incasseren op maatschappelijk verantwoorde wijze’

Geplaatst op 1 mei 2020

Sinds begin dit jaar is Bouwhuis Incasso-Deurwaarders B.V. een feit: in Hoorn, waar vanuit Herald Bouwhuis al 25 jaar als deurwaarder actief is, is zijn nieuwe bedrijf gevestigd. Maar het werkgebied beperkt zich niet tot de regio: nationaal en zelfs internationaal werkt Bouwhuis met zijn beproefde concept: modern én menselijk.

“Ik ben ‘opgevoed’ als incassomedewerker. Mijn vader was ook deurwaarder, ik ben op mijn zestiende bij hem begonnen en heb het incassovak spelenderwijs geleerd. Wat in al die jaren niet is veranderd, is het directe contact met mensen. Dat vind ik nog steeds het belangrijkste én het mooiste aan mijn vak.”

Wel maakt Bouwhuis in zijn nieuwe kantoor gebruik van een volledig gedigitaliseerd en geautomatiseerd systeem. “Een groot voordeel van deze tijd is dat zaken veel sneller geregeld kunnen worden. Niet alleen betalingen: de moderne communicatiemiddelen zoals sms, What’s app en mail zorgen voor meer mogelijkheden om contact te leggen met debiteuren. Je belt bijvoorbeeld met de debiteur en stuurt vervolgens een sms met een betaallinkje erin.”

Minnelijke oplossing

Wat het ingezette middel ook is, Bouwhuis is groot voorstander van het ‘minnelijke traject’. “Daar ligt ook landelijk steeds meer de nadruk op. Een minnelijke oplossing is voor alle partijen sneller, beter en goedkoper dan een gerechtelijk traject. De overheid vraagt ook om ‘maatschappelijk verantwoord te incasseren’.” Bouwhuis weet hier alles van: hij is één van de leden van de kopgroep die zich buigt over nieuwe normen voor gerechtsdeurwaarders. “Wij houden rekening met de belangen van beide partijen en zijn soms net mediators. Het is gewoon veel krachtiger om de discussie terug te brengen tot de essentie en vanuit mijn jarenlange ervaring weet ik dat we vrijwel altijd tot een oplossing kunnen komen.”

Digitalisering en mondialisering

Wat daarbij kan helpen is het voorspellende vermogen van data, die door moderne technieken zodanig kan worden ingezet, dat de deurwaarder al een goed beeld heeft van de (on)mogelijkheden van betaling. “Het gebruik van informatie is uiteraard – en terecht – aan zware eisen onderhevig. Ook voor het gebruiken van geanonimiseerde data moeten we aan veel eisen voldoen. Maar ook dan helpt het.”

Bouwhuis merkt dat de incassowereld steeds mondialer wordt en werkt daarom nauw samen met de NIB Group. “Dit is de Nederlandse vertegenwoordiger van de wereldwijd actieve TCM Group. NIB is één van de vier serieuze aanbieders van internationale dienstverlening in de incassobranche in Nederland, en de best georganiseerde.” Het biedt Bouwhuis de mogelijkheid mee te werken aan de betaling van grote (internationale) vorderingen die in Nederland geïncasseerd moeten worden. “Denk maar eens aan al die grote webshops in het buitenland, waar wij Nederlanders gretig bestellen. Deze bedrijven hebben wereldwijd klanten en werken met web-based transacties.” Bovendien zijn in Bouwhuis’ vestigingsplaats Hoorn veel ondernemers actief die exporteren naar het buitenland. “Incasseren in het buitenland was soms net ‘prijsschieten’. Door de samenwerking met de NIB Group kan dat nu veel georganiseerder gebeuren.”

‘Intermediair in plaats van boeman’

Het imago van de gerechtsdeurwaarder moderniseert eveneens, merkt Bouwhuis. “Wij zijn allang geen boeman meer, we zijn moderne dienstverleners en treden vaak op als regiehouder en intermediair. We hebben veel minder afstand tot de debiteur: het contact is direct en prettiger. Zelfs de lichaamshouding is veranderd: stonden we voorheen tegenover elkaar, nu staan we schouder aan schouder om samen naar het probleem te kijken. Het is mensenwerk, en dat is het mooiste werk.”

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: