Kennisplatform voor noord holland

Bureau Hoofdstuk: HR- en organisatievraagstukken in goede handen

Geplaatst op 1 januari 2024
Bureau Hoofdstuk

Bedrijven die hun hoofd ‘stuk’ denken over organisatie uitdagingen of die aan een nieuw hoofdstuk willen beginnen, kunnen terecht bij Bureau Hoofdstuk uit Alkmaar. Het team senior professionals, met ieder een bak aan ervaring, helpt bedrijven uit Noord-Holland Noord sterker worden op gebied van organisatie, leiderschap, teams en op individueel niveau. “We gaan voor blije directeuren, managers en medewerkers.”

Jolanda Bakker richtte Bureau Hoofdstuk drie jaar geleden op. “Ik ben arbeids- en organisatiepsycholoog en heb in verschillende organisaties gewerkt als consultant. Mijn droom werd mijn eigen onderneming op dit vlak. Ik begon als zzp’er en wilde specialisten om me heen verzamelen zodat we samen vanuit verschillende disciplines bedrijven kunnen versterken door ze gericht in beweging te brengen.”

Inmiddels bestaat bureau Hoofdstuk uit zeven professionals met ieder hun eigen specialisme. Het team bestaat uit ervaren en gekwalificeerde bedrijfskundigen, HR-consultants, psychologen, loopbaanadviseurs en trainers. Daarnaast hebben ze allemaal stevige managementervaring.

Jolanda Steunenberg sloot zich al na een half jaar aan bij Bureau Hoofdstuk. “Toen ik na verschillende HR-functies in loondienst voor mezelf begon en zag dat Jolanda was gestart met Bureau Hoofdstuk heb ik haar direct gebeld. Bij Bureau Hoofdstuk delen we onze Noord-Hollandse nuchterheid. We zijn praktisch en concreet, precies wat onze klanten van ons verwachten. Als we een samenwerking aangaan doen we dit aan de ene kant vanuit een echt partnerschap. Aan de andere kant zijn we regelmatig de luis in de pels en leggen we de vinger op de zere plek. We brengen kennis, ervaring en nieuwe inzichten. De mens is de factor die verbindt en daar zetten we ons met hart en ziel voor in.”

Bureau Hoofdstuk richt zich niet op bepaalde branches, wel op een bepaalde regio. “In Noord-Holland Noord zijn ontzettend veel mooie bedrijven gevestigd en er is daar ongelofelijk veel mogelijk”, vertelt Jolanda Bakker. “Directeur of HR-specialist zijn van een MKB-bedrijf is soms best eenzaam. Wij vervullen de rol van een strategisch partner, van iemand om mee te sparren op gelijkwaardig niveau. Als een directeur contact met ons opneemt voor het begeleiden van een MT-sessie gaan we met elkaar in gesprek en onderzoeken we de vraag achter de vraag. Soms blijkt dat er een uitdaging ligt op het gebied van samenwerking of het bepalen van een gezamenlijke toekomstvisie. Ook komt het voor dat we samen het organogram van de organisatie tekenen om de overlegstructuur in beeld te brengen. Als we daarin zien dat bepaalde afdelingen nauwelijks contact met elkaar hebben, weten we dat er een organisatorische uitdaging ligt. Maar het kan ook gaan om groei, krimp, opvolgingsproblematiek of een reorganisatie.”

Een van de succesverhalen van Bureau Hoofdstuk is het vraagstuk van een groeiend technisch bedrijf met de uitdaging om de juiste mensen aan te trekken én te behouden. “De vraag die ze stelden ging over het verzorgen van een training gesprekstechnieken”, vertellen Bakker en Steunenberg. “Nu een jaar verder bouwen we samen aan zowel de punt op de horizon (strategie en koers) als aan de inrichting van het mensmanagement, waar natuurlijk ook bepaalde trainingen en vaardigheden bij horen. Ook coaching van de medewerkers hoort dan bij het geheel. De groei bestendigt nu op een mooie manier en we zien samen vooruitgang op het behoud van mensen. Het is geweldig om te zien wat wij Hoofstukkers samen met een organisatie kunnen bereiken”.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: