Kennisplatform voor noord holland

Burg Group: De reis naar duurzaamheid maak je samen

Geplaatst op 28 juli 2022
Burg Group: De reis naar duurzaamheid maak je samen

Als je de weg naar duurzaamheid als een mooie reis beschouwt, waarom zou je er dan niet meteen aan beginnen? De eerste stap is snel gezet. Dat is de mening van Patricia Surendonk, algemeen directeur van de Burg Group uit Heerhugowaard. Burg Group is één van de grootste producenten van natuurlijke azijnen en siropen ter wereld en regionaal koploper op het gebied van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.

Patricia Surendonk vertelt graag over de reis die de Burg Group heeft gemaakt – en nog altijd maakt – om met aandacht voor mens en milieu te produceren. Ze vindt het belangrijk om haar kennis te delen, onder andere via de Bedrijfskringen Heerhugowaard en Langedijk en de gemeente Dijk en Waard.

Toekomstige generaties

Patricia: “Ons product, natuurazijn, is een natuurlijk product van agrarische oorsprong. Ook het maken van azijn, via dubbele fermentatie, is een natuurlijk proces. We zijn dus van oudsher een duurzaam bedrijf. Maar is dat genoeg? Het omslagpunt kwam toen we ons realiseerden dat we een familiebedrijf zijn. In een familiebedrijf is het normaal om naar de toekomst te kijken. Wat wil je bereiken? Wat wil je doorgeven aan toekomstige generaties? Kortom, we wilden ons bedrijf toekomstbestendig en planetproof maken. Na een grote verbouwing van vier jaar en dankzij de inzet van veel deskundige partijen, waaronder Kodi, Flamco en P. Bruijn uit Heerhugowaard, beschikken we nu over een zeer geavanceerd en duurzaam fabriekscomplex.”

Ongekende energiebesparing

De investering leverde een verdriedubbeling van de productiecapaciteit op én een ongekende energiebesparing. Patricia: “Voorheen stonden er koeltorens op het dak, wat enorm veel elektriciteit kostte. Nu koelen we in de grond, wat veel effectiever is. Uiteraard liggen onze daken vol zonnepanelen, waardoor we volledig van het gas af zijn. Het regenwater wordt opgevangen en gebruikt om de toiletten door te spoelen. De warmte die tijdens het productieproces vrij komt wordt hergebruikt in de processen en om de kantoren en fabrieken te verwarmen. Verder zijn we aangesloten op ‘De Duurzame Ring’ in Heerhugowaard: een warmtesysteem onder de grond, waarbij restwarmte van productiebedrijven wordt gebruikt om andere bedrijven en woningen te verwarmen. Ook op het gebied van recyclebare verpakkingsmaterialen en het verminderen van afvalstromen hebben we grote stappen gezet…”

Doelen stellen

…en zo kan Patricia nog wel even doorgaan. Het is duidelijk dat duurzaamheid en verantwoord ondernemen diep in het DNA van de Burg Group is verankerd. Lees het duurzaamheidsrapport – te vinden op de website – er maar eens op na. “Er is veel meer mogelijk dan je denkt”, beaamt Patricia. “Het begint allemaal met doelen stellen. Ons doel is dat we in 2035 100% circulair en CO2-neutraal willen zijn en 100% verantwoorde producten en verantwoorde verpakkingen willen hebben. Dat is een heel ambitieus plan, maar het hoeft niet in één keer. We doen het stap voor stap.”

Tip

Patricia’s tip voor collega-ondernemers is dan ook: stel jezelf een doel, bedenk welke stappen er nodig zijn en begin vandaag nog. “Het is wel belangrijk dat je de organisatie mee krijgt”, zegt ze. “Wij merken dat het bij ons steeds meer begint te leven, ook dankzij de duurzaamheidsmanager die we hebben aangesteld. Het is heel leuk om zien dat medewerkers ambassadeur worden en zelf met initiatieven komen. Dat zorgt voor een positieve flow in de organisatie.”

Bedrijfskring

Vanuit de Bedrijfskringen Heerhugowaard en Langedijk en de gemeente Dijk & Waard wordt momenteel gekeken naar een tool om duurzaamheid bij het bedrijfsleven te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan een loket waar ondernemers terecht kunnen, of een vorm van voorlichting. Patricia: “Als voorzitter van Bedrijfskring Heerhugowaard juich ik dit van harte toe en help ik er graag aan mee. Maar ik zou zeggen: wacht het niet af, ga gewoon aan de slag.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: