Kennisplatform voor noord holland

Charlotte Köhler Prijs 2022 naar Cherish Menzo en Salim Bayri

Geplaatst op 7 juni 2022
Charlotte Köhler Prijs 2022 naar Cherish Menzo en Salim Bayri

De Charlotte Köhler Prijzen voor theater en beeldende kunst van het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn vandaag uitgereikt aan danser/choreograaf Cherish Menzo en beeldend kunstenaar Salim Bayri. Met deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent – van elk € 20.000 – investeert het Cultuurfonds in de ontwikkeling van inspirerende makers en in de verdieping van hun talent.

Het werk van choreograaf en performer Cherish Menzo is empowering, feministisch en activistisch. In haar choreografieën deconstrueert ze vooroordelen rond het zwarte lichaam, vervreemdt zij raciale stereotypen en biedt ons zo een urgent nieuw narratief. Met haar vernieuwende blik geeft ze een waardevolle impuls aan het Nederlandse dans- en performanceklimaat.

Cherish Menzo (1988) studeerde in 2013 af aan de opleiding Urban Contemporary Dance, aan de Academie voor Theater & Dans, Amsterdam. Als danser was ze te zien in werkvan onder meer Eszter Salamon, Akram Khan, Leo Lerus, Hanzel Nezza, Benjamin Kahn, Olivier Dubois, Lisbeth Gruwez, Jan Martens en Nicole Beutler. Sinds 2016 maakt zij als dansmaker eigen werk met producties als: EFES (Fringe, 2016) (Amsterdam Fringe Bronze Award), Sorry, but I Feel Slightly Disidentified (2017), LIVE (2018) en JEZEBEL (2019), waarvoor ze genomineerd werd voor onder meer de Prijs van de Nederlandse Dansdagen en de BNG Bank Theaterprijs en geselecteerd werd voor zowel Het Theaterfestival in Nederland als in Vlaanderen. In mei 2022 is haar nieuwste voorstelling DARKMATTER (in coproductie met Frascati Producties en GRIP) in première gegaan.

Salim Bayri

Salim Bayri ziet zichzelf als ‘ambiguous in between’ tussen de culturen van Marokko en Nederland. Hij bezit een zeer gevoelige radar voor politieke en sociale situaties die hij op een speelse, originele en veelzijdige manier aan de kaak stelt in verschillende media, variërend van tekeningen, sculpturen, films, muziek, ‘wearables’ performances en teksten. Er zit humor in zijn werk waarbij hij de donkere randen van ons bestaan niet schuwt.

Na het behalen van een BFA Arts and Design aan de Escola Massana in Barcelona volgde Salim Bayri (1992) een MA in Media Art Design en Technology aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. In 2019 werd hij geselecteerd voor een tweejarige residentie aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. In 2020 nam Salim Bayri deel aan Drawing Stories (2020) als onderdeel van de online tentoonstelling Corona in de Stad georganiseerd door Amsterdam Museum. Daarnaast maakte hij in opdracht van Amsterdam UMC als onderdeel van hetproject Kunst in tijden van Corona een fotografisch Wunderkammer tweeluik. Hierin verbindt hij thema’s als inclusie, vervreemding en eenzaamheid aan zijn eigen situatie en die van het ziekenhuis tijdens de covid-19-pandemie.

De Charlotte Köhler Prijs

De Charlotte Köhler Prijzen zijn twee aanmoedigingsprijzen voor jong talent (tot 35 jaar) in beeldende kunst en theater. De prijzen – van elk € 20.000 – komen voort uit een legaat van actrice Charlotte Köhler (1892-1977). Sinds 1988 worden de prijzen elk jaar uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds brengt mensen, werelden en ideeën samen om cultuur en natuur te laten leven. Dankzij onze bijdragen, fondsen en prijzen ontstaan nieuwe culturele initiatieven en wordt cultureel erfgoed behouden. Dat doen we met schenkers en makers, liefhebbers en experts, bedenkers en beschermers. En met de bijdragen van de BankGiro Loterij, de Nederlandse Loterij en van al onze donateurs.

Foto: Wessel Spoelder

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: