Kennisplatform voor noord holland

Chipshol verkoopt ‘Airport City’ gronden aan Schiphol:

Geplaatst op 17 maart 2020
chipshol taxi

Strategie van desinvesteringen met succes afgerond

Schiphol-Rijk – Gebiedsontwikkelaar Chipshol verkoopt haar gehele ‘Airport City’ grondpositie aan de luchthaven. De transactie betreft bijna 850.000 m2 grond in een gebied ten noorden van Schiphol. 

Met de verkoop is de in 2014 door Chipshol ingezette strategie van gefaseerde desinvesteringen succesvol afgerond. Eerder verkocht Chipshol alle grondposities, ter grootte van 350.000 m2, ten zuiden van de luchthaven.

Deze transactie onderstreept het gelijk van de visie van Chipshol-oprichter Jan Poot. Hij zag als eerste, en lange tijd als enige, de enorme potentie van het gebied en lanceerde bijna 30 jaar geleden al een plan voor een zakencentrum van internationale allure met een revolutionair personenvervoersysteem Taxi2000, en noemde dat Airport City.

Chipshol had als beleid dat de desinvesteringsstrategie niet werd gehanteerd zolang gronden nog een agrarische bestemming hadden, tenzij er een aantrekkelijk bod zou komen. Dat bod kwam tot mijn verrassing van Schiphol op 14 februari, ongeveer 4 weken geleden. In de verkoop is inbegrepen de door de rechtbank toegewezen schadeclaim tegen de gemeente Haarlemmermeer. Ik ben verheugd dat deze deal zo snel is afgerond hetgeen mede te danken is aan de constructieve opstelling van Schiphol Real Estate. De transactie is een belangrijke stap om ook een oplossing te vinden voor onze gewonnen schadeclaim inzake het bouwverbod op het Groenenbergterrein, aldus Peter Poot, CEO van Chipshol.

Core business gewijzigd sinds 2000

Chipshol is al bijna 20 jaar verwikkeld in een juridische strijd tegen verschillende overheden, de luchthaven en de Luchtverkeersleiding Nederland, die de ontwikkeling van Chipshol-gronden verhinderden. Daardoor veranderde de core business van gebiedsontwikkeling naar procederen over schade. Dientengevolge besloot Chipshol uiteindelijk in 2014 tot een traject van desinvesteren.

In diverse procedures werden door de rechter schadeclaims toegewezen. Hierdoor zijn door Peter Poot met onder andere de gemeente Haarlemmermeer en provincie Noord-Holland schikkingen getroffen. Momenteel lopen nog twee schadeclaims, waaronder dus ook tegen Schiphol. Chipshol sluit niet uit dat voor de nog lopende claims een regeling kan worden getroffen.

Financiële details over de transactie met Schiphol worden niet bekendgemaakt. Levering en betaling hebben afgelopen vrijdag plaatsgevonden.

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: