Kennisplatform voor noord holland

Circulaire Hub impuls voor start-ups en sociale werkplaatsen

Geplaatst op 3 december 2020
Pantar

Iedereen doet mee!

De stad Amsterdam zet volop in op de circulaire economie. Terecht – circulair heeft in meerdere opzichten de toekomst. Dat zien ze ook bij Pantar, met zo’n drieduizend medewerkers de grootste sociale werkvoorziening in Amsterdam en Diemen. “Circulair raakt iedereen. Het is de meest inclusieve vorm van economisch denken waar je als samenleving heel breed van profiteert.”

Hoe zorg je ervoor dat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt tóch een zinvolle bijdrage leveren aan de economie van de stad? In elk geval niet door ze werk te laten doen dat sneller en goedkoper door machines gedaan kan worden, daar zijn ze bij Pantar allang achter. “Het rendement is niet alleen ontzettend laag, de vraag naar dat type werk loopt ook terug. Daarom zijn we op zoek gegaan naar andere wegen om onze mensen aan de slag te houden. De conclusie was al snel dat we dan zelf nieuw werk moesten creëren”, zegt Peter van ’t Klooster, strategisch adviseur markt- en werkontwikkeling bij Pantar.

Hij ging te rade bij universiteiten en hogescholen en sprak enthousiaste start-up-ondernemers om te onderzoeken waar mogelijkheden lagen met écht toekomstperspectief. En al snel zag hij kansen voor zijn mensen. “Veel circulaire start-ups gebruiken afval als grondstof voor hun business. Koffiedroesem voor zeep bijvoorbeeld en sinaasappelschilrasp voor orancello. De logistiek daaromheen heb je niet één-twee-drie geregeld. Maar laten er nou 150 auto’s van ons rondrijden in Amsterdam en Diemen om pakketjes te bezorgen – die kunnen ook spullen afhalen natuurlijk.”

De logistiek van deze Circulaire Hub werd in anderhalf jaar opgetuigd. Inmiddels verzamelt Pantar elke dag bijna 200 emmers koffiedroes en sinaasappelschillen, en elk jaar ook nog eens 85 ton oud brood. Dat alles wordt afgeleverd op de locatie van Pantar in Amsterdam-West. “Verzamelen is één, verwerken is twee. Daarom willen we de locatie onder meer uitrusten met bijvoorbeeld een biovergister, zodat we ook in de verwerking nieuwe banen kunnen creëren en de opgewekte elektriciteit en gas kunnen benutten voor ons elektrisch wagenpark en de gedeeltelijke verwarming van ons kassencomplex”, legt Peter van ’t Klooster uit.

Finalist

Pantar is met dit plan een van de tien finalisten van de Werkinnovatieprijs van de START Foundation en Cedris. Deze wordt in januari uitgereikt. “Met die prijs van één miljoen euro zouden we de fysieke aanpassingen op onze verwerkingslocatie kunnen realiseren en onze dienstverlening serieus kunnen opschalen. Dan zijn we echt de Circulaire Hub die we willen zijn. Bovendien verbinden we dan optimaal de belangen van Pantar, de stad én de start-ups. We versterken elkaars business – als dat niet circulair is!”

Daarmee raakt Pantar ook een van de belangrijkste doelstellingen van de eigen organisatie: laagopgeleiden een serieuze en duurzame rol geven in de lokale economie. “Naast post bezorgen, pakketjes inpakken, groenbeheer en schoonmaken zijn er ook in de nieuwe economie nog heel veel kansen om het arbeidspotentieel van deze groep te benutten. Daarvoor moeten we ze in de eerste plaats zelf activeren en motiveren om een goede opleiding te volgen. Maar daarnaast willen we ook aan ondernemers laten zien hoe ze deze mensen kunnen inzetten in hun keten. Zodat je ook op maatschappelijk vlak het cirkeltje rond hebt.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: