Kennisplatform voor noord holland

Circulaire staalproductie begint bij KB

Geplaatst op 30 november 2021
Circulaire staalproductie begint bij KB

De website van de KB Group zegt: ‘Het zetten van een nieuwe trend op het gebied van duurzaamheid, circulaire economie en transparantie’. Hoe KB daar uitvoering aan geeft, maken Hans Mattheyer en Jan-Otto van Olst duidelijk. De nadruk ligt op staalindustrie gerelateerde zaken.

Algemeen directeur Jan-Otto: “We werken met schroot, staalproducten, antraciet en houtsnippers. Schrootijzer is volledig te recyclen tot nieuw staal door toevoeging van antraciet (hoogwaardig steenkool). Beide ‘stoffen’ liggen letterlijk in bergen op ons terrein van acht hectare, ofwel vijftien voetbalvelden groot. KB Group zorgt voor fine-tuning in het recyclingproces en is continu innovatief met toegepaste technieken, zoals ontwikkelingen om antraciet geschikt te maken voor diverse typen staalproductie. Dat is winst voor milieu en producent. Toepassing van onze antracietpellets in staalproductie geeft direct 90% minder uitstoot. Over waarde toevoegen gesproken…”

Machtige machines, vaardige vaklui
Wat KB Group doet, lijkt vanwege de grote opslagpartijen zorgvuldig aan het oog onttrokken. In het Westelijk Havengebied is de locatie voor aan- en afvoer van materiaal direct aan de kade. Er is plek voor zeeschepen tot 285 meter lengte en 14 meter diepgang en voor binnenvaart en coasters. De locatie is ook per spoor en over de weg uitstekend bereikbaar. Een korte tour maakt diepe indruk. Enorme bergen grondstof, klaar voor circulaire staalproductie. Machtige machines in handen van vaardige vaklui.

Commercieel directeur Hans Mattheyer legt ter plekke uit: “Hier werken dagelijks zo’n 25 mensen in ploegendienst. Dit gaat continu door. Zoals nu de overslag van 22.500 ton schroot naar een zeeschip van, ik schat, zo’n 180 meter. Een ondeskundig oog ziet dit als afval, maar het is in feite nieuwe grondstof die is gesorteerd en geselecteerd voor een toepassing op maat.”

Alles is hier groot, hoog en imposant. “Zie je die vrachtwagen? Die zorgt voor waternevel zodat er geen ongewenst stof ontstaat. En die stapels met ruw ijzer? Die hebben specificaties voor specifieke verwerking. En zo ligt hier heel wat grondstof klaar voor een nieuw leven.”

Intelligente recycling
Jan-Otto: “Internationale bedrijven willen weten waar ze aan toe zijn en geen kostbare tijd verliezen om de beste prijs te vinden. Bij KB krijgen ze een vaste prijs, zowel voor inkoop als verkoop. We staan aan het einde van de recycling-cyclus. De bergen waar je met Hans zojuist tussendoor reed, bestaan uit gescheiden materiaal. Wij zijn de laatste stap voor verdere verwerking, bijvoorbeeld hoogwaardige staalproductie.”

Hans: “Vanwege onze ‘processing activiteiten’ weet je wat je krijgt. We scheiden, zeven en bewerken zodat ‘zuiver’ materiaal overblijft. Dat is een enorm pluspunt vanwege de hogere waarde en betere applicatie. Afnemers weten dit te waarderen, wat resulteert in een hoge marktpositie. De recyclingindustrie zal de komende jaren doorgroeien, for all the obvious reasons. Afval is grondstof en energie is duur. Punt. Intelligente recycling is niet alleen slim en duurzaam, het is noodzakelijk. Op ons terrein vind je diverse verwerkingsinstallaties, een metaalschaar, kranen, vrachtwagens en shovels die grondstoffen geschikt maken voor de volgende stap. Al ons ‘gereedschap’ voldoet overigens aan de nieuwste normen. Veel schuift na drie jaar door, bijvoorbeeld naar een ander bedrijf. In feite is deze volledige business een openluchtfabriek, een workflow met een uitgang naar de rest van de wereld. De boot die je zag gaat overmorgen naar Turkije.”

Jan-Otto: “Komend jaar komt er een nieuwe tak bij: toeslagstoffen voor de beton- en asfaltindustrie. Dus gerecycled grind en zand. Verder komt er een machine op waterstof. Omdat ik het zo wil, hè? Subsidies, daar doe ik niet aan. Voor mij geldt: ik doe het omdat ik er echt in geloof. En niet omdat het kan vanwege een aangeboden subsidie. Als ik er niet in geloof, doe ik het niet.”

Innovatieve techniek
Hans: “KB is internationaal georiënteerd. De functie van havenondernemen is niet ons einddoel. Het is instrumenteel in ons totaalpakket. Sourcing van materialen zoals staalschroot doen we zelf. Netwerken dus. Ons commerciële team is om die reden onlangs uitgebreid met Thomas de Ruiter. De logistiek van vrachtwagens en -schepen is een deel van onze activiteiten. We treden op als projectmanagement voor bijvoorbeeld ontmanteling van gebouwen en installaties. Het stuk ‘processing’ dat we doen is ronduit innovatieve techniek. Voor een opdrachtgever in Duitsland werken we nu antraciet op voor staalproductie. We werken samen met specialisten in ontmanteling. We vermarkten een conceptueel pakket dat veel verder gaat dan gebruikelijk in onze branche. Zo verbijzondert KB zich en onderscheiden we ons in de markt.” Jan-Otto: “Wij kiezen een lastige niche en zorgen dat wij de top van de markt kunnen bedienen. Die top ziet vaak kwaliteitsproblemen als het om recycling gaat. Wij ondervangen dat door specialisatie en afzet van stabiele producten. Wij laten zien hoe productie circulair kan zijn zonder kwaliteitsverlies.”

Vergelijkbare berichten

Heeft u interessant nieuws of een bijzonder verhaal?

Laat het ons weten via nieuwsberichten@kijkopnoord-holland.nl of via onze handige nieuwsmodule.

Nieuws aanleveren

Zoeken naar: