Kennisplatform voor noord holland
Jolene Hettinga-Zagers
EmpowerYou Arbeid en Organisatiepsycholoog & Loopbaancoach

Aandacht voor ontwikkelbehoefte

Alkmaar is een stad met een rijke historie, een stad met geestdrift, vechtlust en innovatie. Ook vandaag de dag merkt men voldoende geestdrift. In een uitdagende tijd is te zien dat ondernemend Alkmaar groeit. Een mooi voorbeeld zijn de snelgroeiende IT-bedrijven. Groei lukt enkel als bedrijven de juiste talenten vinden, binden en boeien. Met de juiste medewerkers creëert men een organisatie die moeiteloos voorop loopt in zijn branche. Vanuit het iconische EmpowerYou-kantoor; de Watertoren van Alkmaar, voer ik dagelijks gesprekken met werkgevers en werknemers over hoe men geestdrift in het werk behoudt. Het is een samenspel. Dus stellen we u de vraag: ‘Hoe goed zijn uw medewerkers en leidinggevende op elkaar ingespeeld?’

Druk op de ketel

The war on talent wordt voor veel bedrijven steeds relevanter, doordat de vijver waaruit men vist kleiner wordt. Er zijn veel nieuwe recruitment-strategieën zoals open hiring, een broedplaats aan leer/werkplekken, zij-instroomtrajecten, enzovoorts. Hoeveel aandacht besteedt u aan het behouden van het huidige personeel, ook wel retentie? Hoe zorgt u dat zij zich gebonden en geboeid voelen?

Aanzwengelen

Zwengel het ontwikkelingsgesprek aan met uw team. Door maandelijks een ontwikkelingsgesprek met uw medewerker te houden, signaleert u knelpunten eerder zodat uitval en ziekteverzuim vermindert, maar belangrijker nog; de mogelijkheden van de medewerker en daarmee het potentieel voor zijn of haar rol binnen de organisatie toeneemt.
Een andere vraag die gesteld kan worden: hoe leeftijdssensitief is uw ontwikkelingsbeleid? De behoefte waarin mensen zich willen ontwikkelen, verschilt per leeftijd. Dit biedt uitdagingen, maar ook kansen voor een organisatie. Ervaring ergo kennis kan behouden blijven. In de praktijk merk ik dat organisaties die structureel ontwikkelingsgesprekken voeren met medewerkers, er betrokken, innoverende, samenwerkende collega’s voor terugkrijgen.

Prachtstad, prachtorganisatie

Terug naar die Alkmaarse geestdrift. Innoveren vraagt om verbinding en persoonlijke aandacht, zeker met medewerkers die al langer in uw organisatie werken. Dit kan al met een simpel gesprek, of een prikkelende teamsessie. En vergeet niet: wat je aandacht geeft, groeit! Een interessant onderzoek van Noloc had een conclusie die ik onderschrijf. Laat medewerkers niet alleen ontwikkelen om bedrijfsdoelen te behalen, maar ook ontwikkelen in wat hen zingeving geeft. Op lange termijn zijn organisaties die hieraan werken organisaties waar medewerkers zich voor willen inzetten. Wat extra aandacht aan de ontwikkelbehoefte van uw medewerkers geven, kan uw organisatie verrassend laten groeien.

Delen via

Zoeken naar: