Kennisplatform voor noord holland
Haije Wind
Van der Meij Advocaten verzekeringsrecht

Als VvE ben je van gedoe verzekerd

Welke verzekering is van belang om als VvE te hebben? Die vraag wordt mij geregeld gesteld en het hangt van de grootte van de klant af welk antwoord juist is. In elk geval zou ik denken aan een rechtsbijstandsverzekering, waarbij de verzekerde de VvE zelf is, maar natuurlijk ook aan een brand- en opstalverzekering voor het gebouw waar je als VvE verantwoordelijk voor bent.

Omdat er voor VvE-leden altijd financiële verplichtingen zijn die moeten worden nagekomen, heeft het bestuur van een VvE, hoe klein een VvE ook mag zijn, vaak te maken met gedoe daarover. Maar er spelen soms ook grotere zaken, die bijvoorbeeld met onderhoud en het uitvoeren van contracten te maken kunnen hebben.

Daarom kan het geen kwaad om als VvE-bestuur te overwegen of een rechtsbijstandsverzekering geen overbodige luxe is. Die zijn vaak niet heel kostbaar: je betaalt een vaste premie per jaar, terwijl je als VVE heel wat risico loopt om in een juridisch conflict verzeild te raken. De mogelijkheid dat je met één of meer leden van de VvE een geschil krijgt is reëel. Het hoeft maar over de vraag te gaan of een bepaald gedeelte van een noodzakelijke reparatie voor rekening van de VvE komt, of van het VvE-lid zelf. Zo’n lid wordt daar bijvoorbeeld kwaad over en wil zijn maandelijkse bijdrage niet meer betalen. Of denk aan een geschil met een aannemer over niet goed uitgevoerd werk. Het loopt al snel in de papieren als je daarvoor iedere keer een advocaat in de arm moet nemen. Als je dat kunt overlaten aan een jurist of advocaat die in dienst werkt van je rechtsbijstandsverzekeraar, dan ben je veel goedkoper uit.  

Wat van belang is om te weten is dat je bij de noodzaak om een procedure te voeren (eisend of verwerend) de vrijheid hebt om zelf een advocaat te kiezen, die door de verzekeraar moet worden betaald. De verzekeraar moet jou uitdrukkelijk wijzen op dat wettelijk vastgelegde recht. Het is dus al gauw lonend voor een VvE om een rechtsbijstandsverzekering aan te vragen. Er zijn er nogal wat, maar de bekendste zijn ARAG Rechtsbijstand, Das Rechtsbijstand en Achmea Rechtsbijstand.

Er zijn overigens ook veel advocaten, zoals mijn kantoor, die vooraf inschatten hoeveel tijd ze aan een zaak kwijt zijn en op basis daarvan een fixed fee afspreken met de klant. Mocht u daar specifieke vragen over hebben, dan weet u mij te vinden.

Haije Wind is werkzaam bij Van der Meij Advocaten te Amsterdam en gespecialiseerd in verzekeringsrecht.

Delen via

Zoeken naar: