Kennisplatform voor noord holland
Hans Eelman
Credion Financieren. oplossingen voor bedrijfsleningen, vastgoed en liquiditeit

Amsterdam, hoe gezond ben je eigenlijk?

Ik schrijf deze column met zweet op mijn voorhoofd. Dat heeft niets te maken met een deadline of de zwaarte van het onderwerp, maar alles met de griep die Nederland, en in ieder geval mij, op dit moment in haar greep heeft.

Het lijkt alweer even geleden, maar hoe staat Amsterdam er inmiddels voor, na de moeilijke tijd vanwege Covid-19? Overal in de stad vindt activiteit plaats en de toerist heeft zijn weg richting stad weer gevonden. Amsterdam herstelt zich dankzij de vastberadenheid en veerkracht van haar inwoners. De economie van de regio kent weliswaar uitdagingen, maar er liggen ook kansen.

Economie

Covid-19 heeft flinke impact gehad op de economie van Amsterdam. Bedrijven passen zich aan met nieuwe manieren van werken en slim gebruik van technologie. Deze aanpassingen stimuleren herstel en vormen een basis voor groei en vernieuwing. De internationale onrust, met onder andere de oorlog in Oekraïne en Israël en daarbij de forse inflatie in 2023, heeft natuurlijk sporen achtergelaten. Toch is het sentiment in de stad positief.
Amsterdam is sterk gericht op de groei van het aantal woningen. De ontmanteling en transformatie van bedrijventerreinen in, maar ook aan de buitenzijdes van, de stad wordt daarbij niet geschuwd. Een ander belangrijk punt voor Amsterdam is het verminderen van CO2-uitstoot. De stad wil groen worden, met projecten die gericht zijn op schone energie en een duurzame economie. Bedrijven werken zo veel mogelijk samen met beleidsmakers om Amsterdam te transformeren tot een plek die goed is voor het klimaat en waar duurzaamheid de leidende factor is voor economische ontwikkeling.


Financiën

Hierbij wil ik benadrukken hoe belangrijk het is dat bedrijven financieel gezond zijn en over voldoende geld beschikken. Een sterke financiële basis is de sleutel tot veerkrachtige economieën. Het stelt bedrijven in staat om te groeien en zich aan te passen aan veranderingen. Daarom moeten bedrijven niet alleen kijken naar duurzaamheid, maar ook naar hun financiën. Hierbij assisteer ik hen graag; maar er is meer te doen!
Ondertussen kampt de regio bijvoorbeeld met problemen op het elektriciteitsnetwerk door de groeiende vraag naar schone energie. Hier is het nodig om te investeren in betere infrastructuur en slimme technologieën, zodat de overgang naar groene energie soepel kan verlopen.

Groene toekomst

Amsterdam en haar ondernemers staan op een kruispunt van uitdagingen en kansen. Hoewel 2024 complex lijkt, geloof ik dat open gesprekken en samenwerking cruciaal zijn. Laten we samen praten en werken aan een sterke, groene toekomst voor Amsterdam.
Bestuurders, vergeet niet dat een goede balans tussen bedrijvigheid en wonen van groot belang is voor de levensvatbaarheid van de stad. Met te veel nadruk op een van de doelen loop je het risico om je weerbaarheid te verliezen. Dit leidt tot veel gevolgen die niet zijn op te lossen met slechts een paracetamol.

Delen via

Zoeken naar: