Kennisplatform voor noord holland
Reni Uijl
Moore MTH Vestigingsdirecteur

Arbeidskrapte omdenken

Vraag je aan ondernemers hoe het gaat, dan krijg je momenteel vaak hetzelfde antwoord: ‘We willen graag groeien, maar kunnen de mensen niet vinden om het werk te doen’. Daardoor verliezen veel ondernemers een deel van hun ondernemersplezier. Dat kan ook anders!

Arbeidskrapte biedt ook kansen

Wat als je arbeidskrapte ziet als een kans? De huidige arbeidsmarkt dwingt je om als ondernemer dichter bij jezelf te blijven en om een goede visie en strategie te hebben. Dat stond misschien al jaren op je wensenlijstje, maar je kwam er nooit aan toe. Pak dan nu je kans, want door de huidige arbeidsmarkt word je ertoe gedwongen. Dat is eigenlijk best mooi toch?

Zelf doen of uitbesteden?

Begin met te inventariseren welke werkzaamheden je binnen de onderneming uitvoert en welke werkzaamheden je uitbesteedt. Voorheen werd er zoveel mogelijk intern uitgevoerd om de kosten laag te houden. Met die visie en strategie kom je in de huidige arbeidsmarkt al snel in de knel. Ik geef je een simpel voorbeeld. Waarom zou je iemand in loondienst de administratie laten boeken? Want:

  • Deze medewerker heeft aansturing nodig, is weleens ziek en gaat op vakantie.
  • Hoe weet je zeker dat de kwaliteit gewaarborgd is en dat er voldoende kennis is om risico’s te signaleren?
  • Hoe weet je of de kennis toereikend is om met je onderneming te groeien en/of nieuwe markten aan te boren?

Kortom, zet je jouw huidige medewerkers wel op de juiste manier in? En kan dat ook anders/beter?

Medewerkers koesteren en behouden

Het is belangrijk om medewerkers met hart voor de zaak te koesteren, om ze daarmee te behouden. Dat kan onder andere door werkzaamheden uit te besteden die niet noodzakelijkerwijs intern moeten gebeuren. Daardoor kan een loyale medewerker wellicht een openstaande vacature invullen. Daarvoor is misschien wat scholing nodig, maar dat kan juist heel positief uitpakken. Want de medewerker voelt zich gewaardeerd, omdat er in hem/haar wordt geïnvesteerd. Bovendien kunnen nieuwe werkzaamheden ook zorgen voor nieuwe uitdaging waardoor minder snel gekeken wordt bij andere werkgevers.

Kies voor groei

Omdenken is hierin passend. Dus niet blijven roepen dat we geen geschikte mensen kunnen vinden, maar processen en denkwijzen aanpassen en er mooie nieuwe uitdagingen van maken! Wil je eens sparren over de groei van je onderneming? Neem dan contact op met één van onze adviseurs!

Delen via

Zoeken naar: