Kennisplatform voor noord holland
Pauline Westendorp
platform 02025

Blijmoedig Donut Day in

‘Blijmoedig de shit aangaan’ stond er eerst. Het motto dat Marinus Knulst, de voormalig energiecommissaris van IJburg, ons voorleefde. Altijd blij en moedig aan het werk om knarsende kwesties op te lossen. ‘Staying with the trouble’ noemt toekomstlab Waag dat. Wat is dan Donut Day? Dat komt zo, eerst nog iets over de trouble en de shit.

Want dat de shit hits the fence, daar is iedereen het over eens. De ene crisis volgt de andere op: vluchtelingen, corona, klimaat. Het inflatiespook. Torenhoge energieprijzen brengen steeds grotere ellende aan de oppervlakte in onze woonwijken en bedrijventerreinen. 
En de blijheid en de moed? Iets kunnen doen nu het water ons aan de lippen staat, geeft hoop. Hoop zorgt dat we ons verheugen op de toekomst. Dat is waar het velen aan ontbreekt. Hoop geeft ons de moed om in actie te komen.

Gezamenlijke actie
Hoe mooi is het dat we drie acute crisissituaties: de oorlog in Oekraïne, de klimaatnoodtoestand en de explosief gestegen aardgasprijzen, plus een eeuwenoude afhankelijkheid van instabiele regimes op het gebied van fossiele brandstoffen, weten om te zetten in een kans. We hebben nu de mogelijkheid om blij en moedig bestaande acties samen te bundelen in een gezamenlijke, krachtige actie: 300 miljoen kuub aardgas besparen en de bijbehorende geldstroom van honderden miljoenen in de regio houden.

Concreet spraken we met honderd organisaties en bewoners in het eerste kwartaal van 2022 af om vijftien procent van het aardgasgebruik van de Metropoolregio Amsterdam te verminderen in 2022. Dat is een enorme klus. De techniek is er. Het geld is er. Zijn er mensen genoeg? Nee.

Energie besparen
Nu over de titel. Donut Day is de dag waarop in de hele regio mensen in buurten en op bedrijventerreinen zich organiseren: iedereen die zich meldt om een organisatie of een huis te helpen bij het verminderen van energie is welkom in buurthuis, bedrijfskantine of buurthub.

Het concept Donut-economie van Kate Raworth legt een verband tussen persoonlijke sociale drempels en het ecologisch plafond van de wereld. Als we over een sociale drempel zijn hebben we een basis qua eten, energie en inkomen. Als we onder het plafond blijven, overschrijden we de grenzen van de aarde niet met teveel CO2 en stikstof.

Op Donut Day werken we in onze buurt, op onze school of sportclub of in onze organisatie aan energiebesparing. Een tochtstrip of een strook radiatorfolie bij de buuf, de ketel op kantoor op zestig graden, of LED-lampen op school. Samen met de buurtcoöperaties en de bedrijvenverenigingen besparen we vijftien procent gas. Het is nu of nooit.

Pauline Westendorp is sociale ondernemer op Zuidas Amsterdam. Zij is mede-oprichter van platform 02025 en de common Oranje Energie.

Delen via

Zoeken naar: