Kennisplatform voor noord holland
Mr. Ruchama Bwefar
WS Advocaten Arbeidsrecht | Ondernemingsrecht

Concurrentiebeding nuttig?

Voor velen een standaard, voor anderen een ver-van-mijn-bed-show. Het concurrentiebeding. Een clausule in de arbeidsovereenkomst die de belangen van een onderneming moet beschermen.

Bedrijven willen niet dat een medewerker bij een ander bedrijf aan de slag gaat en daarmee informatie meeneemt. Maar kun je nu eigenlijk zomaar alles in zo’n concurrentiebeding zetten?

Rechtspraak

Afgelopen januari heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in een zaak die draaide om de vraag of een ex-werknemer die bij een concurrent werkte de boete uit het beding moest betalen, nog negatief beantwoord. De ex-werkgever was van mening dat het werken bij de concurrent in strijd was met het concurrentiebeding. Het Hof bevestigde eerst dat het beding rechtsgeldig was. Dit was dus goed opgesteld. Maar wat hier aan de hand was, was dat het beding de oud-werknemer te veel beperkte in haar vrijheid om te werken waar zij wilde. De werkgever beriep zich erop dat de oud-werknemer een opleiding bij hen had gekregen en zij deze ervaring en kennis meenam naar een directe concurrent. Maar de rechter bepaalde dat dit een logisch gevolg is van een overstap. En het is niet de bedoeling van een concurrentiebeding om dat te voorkomen. Wat wel de bedoeling is, is het voorkomen van het meenemen van essentiële relevante informatie of unieke werkprocessen en dergelijke, waarmee de ex-werkgever bijvoorbeeld klanten kan kwijtraken.

Neem een éclair bakker uit Amsterdam. Deze is jarenlang bezig geweest het recept te vervolmaken. Iedereen is ervan overtuigd dat hij de beste maakt. Het is voor hem logischer een beding in te roepen voor een ex-werknemer die deze éclairs bij hem heeft gemaakt en bij een andere bakkerij in de stad éclairs zal gaan maken, dan voor een ex-werknemer die alleen broodjes maakte en het eclairdeeg nooit heeft aangeraakt.

Waar op te letten

Als u belangen te verdedigen hebt doet u er goed aan het concurrentiebeding specifiek te onderbouwen en toe te spitsen op de taken die uw nieuwe werknemer bij u zal gaan vervullen. Hoe algemener het concurrentiebeding, hoe groter de kans dat u dit voor niets heeft opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

Hulp

Heeft u hier vragen over, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Mr. Ruchama Bwefar
Advocaat Arbeidsrecht & Ondernemingsrecht
WS Advocaten & Mediators

Delen via

Zoeken naar: