Kennisplatform voor noord holland
Tine van Knijff
Noordvrouw Journalistiek

Connected

Of de medespeler in de online game wel reliable was? Mijn zoon dacht van wel. Hij kende die speler verder niet, maar het was ‘een goeie gast’. Goed in de game dus. Waar die gast vandaan komt doet er dan verder niet toe: er wordt gechat in het Engels. En dan ben je eerder reliable dan betrouwbaar.

Het Engels infiltreert het Nederlands steeds meer. Daar kun je je aan ergeren, of je kunt je verwonderen over het feit dat onze wereld zo snel verandert. Ik sprak voor deze editie onder andere Chantal Vroom en Petra Claessen. Eerstgenoemde geeft communicatietrainingen en heeft in Zwitserland gewoond en gewerkt. Toen ik haar website opzocht bleek die volledig in het Engels te zijn. Verrassend, maar heerlijk vlot geschreven en goed te begrijpen.

Gezellig
Ook tijdens ons gesprek gooide Chantal er Engelstalige uitdrukkingen tussendoor: sommige dingen omschrijf je nu eenmaal beter in de taal die bij je opkomt. Bovendien wil ze het internationale netwerk dat ze heeft opgebouwd, graag blijven behouden en benutten. Ook Petra Claessen, CEO van BTG, benut haar netwerk volop. Amper terug van een grote ICT-beurs in Barcelona, sprak ik haar. Ook zij gebruikte het Nederlands en Engels snel en gemakkelijk door elkaar. En dat was uitstekend te begrijpen. Net zoals ons Nederlandse woord ‘gezellig’ internationaal moeilijk te vertalen is, heb je in het Engels ook begrippen die in een andere taal veel meer woorden nodig zouden hebben.

Outlander
In mijn woonomgeving wordt soms schamper gedaan over mensen die vanuit andere regio’s hier komen wonen. ‘Dat is import’, wordt er dan – niet al te zacht – gefluisterd. Diana Gabaldon heeft een hele serie boeken gebaseerd op dat gevoel: ergens niet vandaan te komen, maar er wel je thuis van maken. Ik las de serie in het Engels: in het Nederlands kwam ik er maar niet doorheen. Er is inmiddels een televisieserie van gemaakt die via verschillende streamingdiensten te zien is: ik zou de Nederlandse ondertiteling lekker uit laten.

Babel
Het verhaal gaat dat mensen de toren van Babel bouwden om tot in de hemel te kunnen reiken, en deze hoogmoed door God werd afgestraft door mensen elkaar niet meer te laten verstaan. Die tijd zijn we voorbij: we zijn allemaal connected.

Tine van Knijff
Hoofdredacteur Kijk Op Uitgevers

Delen via

Zoeken naar: