Kennisplatform voor noord holland
Jeroen Veerman
VNO-NCW Noordwest-Holland Netwerken

Dag van de Ondernemer

Vrijdag 19 november was het de Dag van de Ondernemer. Hoewel het een initiatief is van mijn ‘vrijwillige broodheer’ VNO-NCW en MKB Nederland, was mijn eerste gedachte: Wat een onzin, is dat nu echt nodig? Al die ‘dagen van’, je wordt er gek van. Alleen al deze maand is er een: Dag van de BHV’er, een Dag van de Stralende Beroepen, een Dag van het Kind en een Dag van de Medische Dokter. Die laatste lijkt mij wat dubbelop. Op fijnedagvan.nl valt een hele rits aan ‘Dagen van’ te vinden. Altijd leuk voor een regenachtige zondagmiddag. De ondernemers delen overigens 19 november met onder andere de Dag van de Man en Toiletdag. Deze trojka is geheel op mij van toepassing als ondernemer, man en notoire toiletbezoeker. Naast mijn verjaardag, die samenvalt met de nietszeggende Douanedag, voelt dit toch wel als mijn dag van het jaar.

Hoofd boven water houden

Misschien moet ik even mijn ironie opzij zetten, want specifiek de Dag van de Ondernemer is in deze tijd wel heel belangrijk. In de afgelopen periode zijn er tal van ondernemers die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van zovelen door werk te blijven bieden aan werknemers, ook al bracht dat soms minder op dan dat het kostte. Tal van ondernemers voelen dagelijks de gevolgen van corona en de bijbehorende maatregelen in hun bedrijfsvoering en uiteindelijk in hun portemonnee. Goed lopende horecabedrijven die klap na klap krijgen en moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Waar ik hier horeca noem kan ik dat zo vervangen voor retail, evenementenbranche, etc.

Dankbaar voor doorzetten

Maar ook ondernemers, die soms mét en soms zonder NOW of andere steun, de werkgelegenheid in hun bedrijf op peil hebben gehouden en hun met bloed, zweet en tranen opgebouwde pensioen hebben aangesproken om de boel droog te houden. Deze ondernemers verdienen een eigen dag, bijvoorbeeld de Dag van de Door Corona Getroffen Ondernemers Die Toch Door Bleven Gaan. 15 maart, de dag in 2020 dat we ons realiseerden dat corona ons leven ging veranderen, lijkt mij een goede datum. Op deze dag zetten we de zwaarst getroffen ondernemers in het zonnetje en laten we weten dat we dankbaar zijn dat ze hebben doorgezet. Voor de liefhebbers: vergeet niet op 28 december stil te staan bij de Dag van de Onnozele Kinderen, want als iemand het echt verdient om een dag te hebben dan is het wel het Onnozele Kind.

Delen via

Zoeken naar: