Kennisplatform voor noord holland
Pauline Westendorp
platform 02025

De concrete vraag      

Thema’s genoeg die boven het eigenbelang uitstijgen, zoals klimaat en bestaanszekerheid voor grote groepen in vele landen. Hoe lossen we dit op? Samen. Zo lokaal mogelijk. En zo komen we bij een concrete vraag. Wie steunt de lokale coöperatie op de hoek met geld, kennis en menskracht? In die volgorde. Kundige initiatiefnemers zijn aan de slag. Nu is het tijd voor een kopgroep met honderd coöperaties die de tijd krijgt om slagkracht op te bouwen met een vaste financiering.

Vanwaar deze vraag? Buurten en bedrijventerreinen werken aan energiebesparing, energieopwek of slim gebruik, soms door tijdelijke opslag. Tijdens verschillende energiefietstochten door Amsterdam doemen steeds meer warme plekken op waar mensen de handen ineen slaan. Deze beweging van samen is niet meer te stoppen. Wel te versnellen. Broodnodig. Want mensen en bedrijven lijden onder torenhoge energierekeningen. En dat is de concrete vraag aan de organisaties met middelen, in dezelfde buurten. Help met een gedoseerde langetermijnzekerheid. Lokale buurtcoöperaties zoals De Groene Hub, Samen aan de Slag, Ketelhuis WG en NDSM Energie in Amsterdam-Zuidoost, -Nieuw-West, -West en -Noord wijzen de weg. Met grote kracht werken ze heel gefocust aan de buurteconomie en een vaste lage energierekening voor hun leden. 

Ondernemende route

Dit smaakt naar meer de komende twee jaar. In Amsterdam minstens maal 25. In de Metropoolregio keer 100. En dat kan via de gemeentelijke afdelingen die zich bezighouden met mensen in armoede. En het kan ook via de ondernemende route, met organisaties die weten dat het hen helpt als mensen die in hun buurt wonen of werken het goed hebben. 

En dat is waar de concrete vraag vandaan komt. Beste organisaties met middelen: sluit je aan bij organisaties die de coöperatieve beweging al ondersteunen, zoals gemeente Amsterdam, Rabobank en Alliander. Leer het coöperatieve initiatief in je buurt kennen en ondersteun. Zoals Ikea ontmoet De Groene Hub, Rabobank ontmoet Amsteldorp, Deloitte ontmoet Oranje Energie. 

Er is geld nodig om de coöperaties een vliegende start te geven. Gedoseerd, via een fonds. Wil je dit fonds helpen vullen? Dat kan! Er is tussen de 30 en 150 miljoen euro nodig de komende twee jaar. Meld je je bij ons? Wij kennen het initiatief in jouw buurt!

Pauline Westendorp is sociale ondernemer op
Zuidas Amsterdam. Zij is mede-oprichter van
platform 02025 en de common Oranje Energie.

Delen via

Zoeken naar: