Kennisplatform voor noord holland
Pauline Westendorp
platform 02025

De gemiste kans van de VAR

Hockey doet het beter dan voetbal. Ja, dat mag gezegd worden. Met veel plezier kijk ik beide sporten, maar ik geniet van de intelligente oplossing voor een eerlijke arbitrage bij tophockey. De voetbal-VAR vind ik een aanfluiting. En de huidige energietransitie ook. Dat kan zoveel sneller met één eenvoudige aanpassing.

De enorme noodzaak voor een snelle energietransitie is bekend: we hebben al een graad koorts te veel. Wereldleiders hebben in 2015 besloten de oorzaak van de koorts aan te pakken, door van fossiele naar schone energie te gaan. Helaas op de manier van de voetbal-VAR: we zetten wat extra techniek in. En we laten een enorme bron van intelligentie liggen.

De voetballers zelf. Want die staan altijd met minstens tien man bovenop de situatie. Zij weten exact wat er gebeurd is. Hockeyers benutten deze kennis. Beide ploegen hebben het recht de beslissing van de scheids minimaal een keer per helft te bevragen. Als de VAR een ploeg gelijk geeft, blijft het recht op een VAR bestaan.

Met gestrekt been

En nu de energietransitie. Wie weet het beste welke vorm van schone energie behaaglijk en betaalbaar genoeg voor iemand is? Shell? Vattenfall? De overheid? Of de eindgebruiker zelf? In de vorige editie van Kijk op Groot Amsterdam werd meermaals beweerd dat een goede ketenintegratie nodig is voor een snelle energietransitie. En dat de overheid de belangrijkste stakeholder is.

Dat bestrijd ik. En ik weet dat het mijn eerste column is in dit blad. En toch kom ik – in vrede – met gestrekt been.

De ketenintegratie moet dieper. Tot het eind van de keten. We hebben alle intelligentie nodig. Als we de ketenintegratie laten stoppen bij de – beursgenoteerde – bedrijven en de overheid, gaat het faliekant mis. Ketenintegratie begint bij de eindgebruiker. Die weet precies wat de vraag is. En zoekt daar het juiste aanbod bij.

Voor de energievraag van onze sportclubs, scholen, kantoren of woningen gaan we samen een passend aanbod zoeken. Een keer per half jaar – net als bij hockey – beslissen we hierover met de hele keten. Via de ledenvergadering van onze bedrijfsvereniging, BIZ, of coöperatie. Kijk eens hoe snel de keten dan schakelt!

Pauline Westendorp is sociale ondernemer op de Zuidas Amsterdam. Zij is mede-oprichter van platform 02025 en de common Oranje Energie.

Delen via

Zoeken naar: