Kennisplatform voor noord holland
Raimond Takkenberg
Bedrijfsopvolging

De invloed van private equity op bedrijfsovernames in het mkb

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) vormt de ruggengraat van de Nederlandse economie. Met de toename van private equity (investeringen met privévermogen of investeerders die buiten de aandelenbeurs om bedrijven financieren) zien we veranderende dynamieken in bedrijfsovernames binnen het mkb. Hieronder vindt u een overzicht.

1. Toename van overnameactiviteiten

Private equity-fondsen hebben een groeiende belangstelling voor bedrijven binnen het mkb, waar een stabiele kasstroom aanwezig is. De kapitaalreserves van de fondsen stellen hen in staat om strategische overnames te faciliteren, wat heeft geleid tot een toename van het aantal overnames in het mkb.

2. Complexiteit van overnames

Met de intensievere betrokkenheid van PE-fondsen bij mkb-overnames, neemt echter ook de complexiteit van deze transacties toe. Dit is te wijten aan gelaagde financieringsstructuren, strenge due diligence-processen op financieel, fiscaal en juridisch gebied en de noodzaak van uitgebreide post-acquisitie-integratieplannen om de investering terug te verdienen.

3. Noodzaak voor overnameadviseurs

Gezien de verhoogde complexiteit van transacties waarbij PE betrokken is, wordt de overname voor verkopers in het mkb vaak een te complex geheel: dit is het moment waarop wij als overnameadviseurs worden ingeschakeld. Wij kunnen begeleiding bieden bij de ingewikkelde financiële, fiscale en juridische processen en ervoor zorgen dat de verkopers optimale voorwaarden en waarderingen krijgen.

4. Professionalisering van het mkb

Er zijn daarnaast ook voordelen. PE-investeerders introduceren vaak een professioneler beheer- en governancemodel, waardoor mkb-bedrijven kunnen profiteren van verbeterde operationele efficiëntie en betere identificatie van groeikansen.

5. Verandering in bedrijfscultuur

De betrokkenheid van PE kan ook leiden tot positieve cultuurveranderingen binnen een bedrijf, met een verschuiving van een familiaire aanpak naar een meer resultaatgerichte cultuur en een betere toekomstbestendigheid door de benoeming van directieleden van buiten de familie.

6. Beschikbaarheid van kapitaal voor groei

Een derde groot voordeel van PE-investeringen in het mkb is de toegang tot kapitaal. Voor mkb–bedrijven die willen groeien, maar beperkte toegang hebben tot traditionele financieringsbronnen, biedt een PE-investering de nodige financiële impuls.

Conclusie

De groeiende rol van private equities in mkb-overnameland brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Bij dergelijke complexe transacties is het voor mkb-eigenaren van groot belang om professioneel advies in te winnen bij overnameadviseurs, zodat ze het maximale uit de deal kunnen halen. Deze samenwerking waarborgt bovendien een soepele overgang en duurzame bedrijfsgroei na de overname.

Raimond Takkenberg, Register Adviseur Bedrijfsopvolging, gecertificeerd lid BOBB

Delen via

Zoeken naar: