Kennisplatform voor noord holland
Yvonne N. Rosina
Rockwater Company Vennootschapsrecht - M&A | Bedrijfscoaching | Strategisch advies | Levenscoach en mentor

De nieuwe rapportageplicht vanuit de CSRD: kwelling of kans?

De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een op 16 december 2022 gepubliceerde Europese richtlijn, die bedrijven verplicht om gestandaardiseerde ESG-rapportages te publiceren. Deze rapportages dienen informatie te bevatten over de milieu-impact, sociale aspecten en governance van een bedrijf. Denk aan zaken als CO2-uitstoot, waterverbruik, diversiteit, arbeidsvoorwaarden en maatregelen tegen geweld. Het gaat dan om historische gegevens in een toekomstgerichte context. Oftewel: hoe het bedrijf nu presteert, waar het naartoe wil en hoe het dat gaat doen.

Grote en beursgenoteerde ondernemingen moeten dit al doen voor het boekjaar 2024, terwijl kleinere bedrijven later aan de beurt komen.

Uitdagingen

De uitdaging voor bedrijven ligt in het verzamelen van de benodigde gegevens voor deze uitgebreide rapportages. Dit omvat niet alleen de prestaties van het bedrijf zelf, maar ook die van toeleveranciers en afnemers. Voor kleinere bedrijven kan dit een uitdaging zijn, omdat ze mogelijk niet over de benodigde informatie beschikken en de verzoeken om gegevens niet kunnen verwerken. Dit kan leiden tot het verlies van klanten en omzet.

Kansen

Aan de andere kant biedt de CSRD ook kansen. De gestandaardiseerde rapportages zorgen voor meer transparantie en verminderen greenwashing. Bedrijven krijgen meer inzicht in hun impact, wat de basis vormt voor een solide ESG-strategie. Bovendien creëert de CSRD een eerlijker speelveld, omdat alle ondernemingen uiteindelijk aan dezelfde eisen moeten voldoen. Bedrijven die zich goed voorbereiden en uitblinken in hun ESG-rapportage kunnen bovendien een concurrentievoordeel behalen.

Daarnaast worden ESG-criteria ook steeds belangrijker voor banken, verzekeringsmaatschappijen, beleggingsmaatschappijen en investeerders. Bedrijven met een sterke ESG-strategie hebben de voorkeur van deze partijen, wat hun toegang tot financiering en investeringskansen kan vergroten.

Praktisch en effectief

Kortom: hoewel de CSRD bedrijven voor uitdagingen stelt, biedt het ook veel kansen. Het is belangrijk voor ondernemingen om deze kansen te benutten en zich voor te bereiden op het veranderende landschap van verplichte ESG-rapportages. Rockwater Company heeft hiervoor het ESG Stepping Stones-programma ontwikkeld om bedrijven te helpen praktisch en effectief ESG-rapportages te maken die passen  bij hun behoeften en omvang. Dit programma helpt hen op korte termijn hun ESG-prestaties én concurrentiepositie te verbeteren. Dus goed voor People, Planet en Profit!

Meer weten over de CSRD en ESG-rapportages? Neem contact op via ynrosina@rockwatercompany.com of kijk op www.rockwatercompany.com.

Yvonne N. Rosina
Partner bij Rockwater Company

fotocredits: Robin van Turnhout fotografie

Delen via

Zoeken naar: