Kennisplatform voor noord holland
Jolanda Bakker
Bureau Hoofdstuk HR Advies

Drukcabine als bespreekpunt

Er staat druk op organisaties. En daarmee op leiders, managers én medewerkers. De druk komt voort uit tekort personeel, nieuwe medewerkers inwerken die slechts enkele weken blijven, langdurig zieke collega’s, kritische klanten vanwege prijsstijgingen en zo nog wel een verscheidenheid aan oorzaken. Het is verre van een geoliede organisatie op menig werkvloer.

De polarisatie, die we ook voelen in de maatschappij, doet ook zijn intrede binnen arbeidsorganisaties. De directeur c.q. directeur -bestuurder heeft het moeilijk. Hij/zij blijft roeien, ziet en hoort dat het niet botert tussen managers, krijgt de neuzen moeilijk dezelfde kant op en/of wordt betrokken bij allerlei zaken die operationeel niet goed lopen. Veel geklaag.

Management heeft begrip voor de werkvloer. Ga er maar aan staan. Met weinig mensen, veel werk verzetten. Tegelijkertijd is men kritisch naar de directie, naar de hogere echelon. Waar blijven de besluiten? Hoe gaan we het hoofd bieden aan de personele uitdagingen? Ze hebben een sterke focus op processen en procedures wat ten koste gaat van de verbinding en aandacht naar medewerkers. De medewerkers voelen zich minder gezien en verbonden. Men is gelaten, er wordt veel met elkaar gesproken de structurele problemen die maar niet opgelost worden en kijken daarvoor naar de lagen boven hen. 

Ik zie op deze manier zgn. drukcabines ontstaan binnen arbeidsorganisaties. Ik noem ze voor het gemak maar zo. Op relaties binnen organisaties is deze druk duidelijk voelbaar.

We are in this together

Een belangrijke stap: maak deze drukcabine bespreekbaar. Leg hem openlijk op tafel. Laat iedereen delen wat de druk met hem/haar doet, wat moeilijk is en wat eenieder nodig heeft. Er samen voor zorgen dat er geen onderlinge competitie ontstaat. Weg blijven bij wie er meer of minder druk ervaart of wie daar meer of minder last van heeft.

Luisteren en geen oordeel. Begrip ontwikkelen voor elkaar en de samenhorigheid inhoud geven met elkaar. Gedeelde smart is halve smart.

Jolanda Bakker

Directeur Bureau Hoofdstuk

Bureau Hoofdstuk

Delen via

Zoeken naar: