Kennisplatform voor noord holland
Jolene Hettinga-Zagers
EmpowerYou Arbeid en Organisatiepsycholoog & Loopbaancoach

Duurzame inzetbaarheid: feit of fabel?

Door alle versnelde veranderingen op de arbeidsmarkt wordt duurzame inzetbaarheid een steeds belangrijker thema voor werkgevers om het personeel vitaal en betrokken te houden. De samenwerking tussen werkgever en medewerker is essentieel om te voorkomen dat mensen uitvallen omdat zij niet meer mee kunnen schakelen. Hierin wordt het belang om medewerkers actief regie te laten pakken over hun ontwikkeling vaak onderschat.

Als er één zekerheid is, is het dat alles verandert. Dit coronatijdperk heeft elke werkgever bewustgemaakt hoe belangrijk het is dat medewerkers goed met veranderingen om kunnen gaan. Wil je dat medewerkers duurzaam inzetbaar zijn? Dan blijkt dit de belangrijkste vaardigheid. Maar hoe train je deze vaardigheid bij medewerkers? Tijdens de loopbaancoaching die ik geef, signaleer ik dat de sleutel ligt in het verantwoordelijk maken van de medewerker voor zijn eigen ontwikkeling.

Ontwikkeling vs. personeelsverloop
Ontwikkeling is de sleutel tot uitgedaagd blijven én daardoor tot energie behouden in het werk. ‘Maar hoe zet je een goed ontwikkelingsbeleid op? En verhoogt dit de kans op verloop? Sijpelt het talent weg als zij net zijn getraind? Mijn investering blijkt dan niet duurzaam voor mijn organisatie!’ Dit zijn vragen die bij ondernemers voorbijkomen. Logisch en ook weer niet. Want juist wanneer een medewerker regie pakt over zijn ontwikkeling, wordt de autonomie en nieuwsgierigheid aangesproken. Deze twee elementen zijn essentieel voor een innovatieve cultuur in de organisatie en vergroot de betrokkenheid binnen het team.

Levenslang leren
Medewerkers gaan ‘aan’ wanneer zij zich ontwikkelen in een richting die hen aanspreekt. Deze energie is de belangrijkste factor om vitaal en gemotiveerd aan het werk te blijven. Geen energie betekent vaak uitval. Daar moet de organisatie op tijd bij zijn: licht medewerkers voor over hoe zij zelf de regie over hun eigen ontwikkeling nemen. Op de lange termijn aan ontwikkeling werken kan ook. Bijvoorbeeld door een beleid rondom Leven Lang Leren in de organisatie te implementeren. Zo blijft een medewerker duurzaam inzetbaar. Een goed voorbeeld is de periodieke ontwikkeladviezen zoals de overheid het afgelopen jaar heeft ingezet.

Het duurzaam inzetten van medewerkers betreft dus zeker geen fabeltje. Betrek hen actief in de koers van de organisatie en durf te spelen! Kijk verder dan cursussen en geef medewerkers projecten waarin hun vaardigheden écht worden uitgedaagd. Train in het vragenstellen zodat ze ook bij elkaar nieuwsgierigheid en ontwikkeling stimuleren.

Jolene Hettinga-Zagers
Arbeid en Organisatiepsycholoog & Loopbaancoach bij EmpowerYou

Delen via

Zoeken naar: