Kennisplatform voor noord holland
Jolanda Bakker
Bureau Hoofdstuk HR Advies
Jolanda Steunenberg
Bureau Hoofdstuk Senior HR Consultant

Een medewerkersreis die ertoe doet: een sleutel tot succes!

Het is vechten op de arbeidsmarkt op dit moment. Veel werkgevers vissen in dezelfde krappe vijver. Organisaties versterken daarom hun focus op werving en selectie, het binnenhalen van nieuwe collega’s. Onze boodschap: vergeet jouw medewerkers in het hier en nu niet! Voorkom vertrek, houd je medewerkers tevreden en geïnspireerd, door als werkgever te zijn wie je echt bent. Wedden dat zij als een magneet werken voor nieuwe medewerkers?

Ik zie het regelmatig. Bedrijven die zorgvuldig hun kernwaarden hebben gedefinieerd. Soms zelfs tot uiting brengen aan de muur met een passend plaatje dat schetst waar we het over hebben. Op de vraag: “Tjee wat leuk, waar merk ik dat dan aan als ik bij jullie werk?”, blijkt het antwoord helemaal niet zo gemakkelijk te geven. Laatst sprak ik een werkgever die zich voorgenomen had elke nieuwe collega een warm welkom te bieden. Het bleek in de praktijk een wirwar te zijn aan verschillende contacten met mensen en formulieren, waardoor de nieuwe medewerker zichzelf ‘zoek’ voelde tijdens de eerste werkdagen.  

Een werkgever die graag meer eigenaarschap bij de medewerkers wilde stimuleren, vertelde me dat hij het initiatief voor het functioneringsgesprek bij de medewerker neerlegde. “Dan kunnen ze zelf aangeven wanneer ze het nodig hebben.” Maar het HR-systeem liet deze mogelijkheid helemaal niet toe, en zo lag het initiatief technisch nog steeds bij de leidinggevende.
Het zijn enkele voorbeelden uit de praktijk. Ze maken duidelijk dat het belangrijk is dat jouw kernwaarden tot in de finesses van elk HR-instrument doorgevoerd moeten worden.  

De medewerkersreis
Vanuit het vakgebied Marketing zijn we al langer bekend met de zogenoemde Customer Journey, waarmee de reis van de klant bij jouw bedrijf wordt bedoeld. Vanuit HR-oogpunt vertaald: de Employee Journey. Breng als organisatie in kaart welke belangrijke contactmomenten je als werkgever en medewerker met elkaar hebt. Vanaf het eerste contact in een sollicitatieprocedure, tot het moment van uit dienst treden. Stel vervolgens de vraag welke beleving je als organisatie in deze contactmomenten centraal wilt stellen en hoe de kernwaarden tot uiting kunnen komen.

Hoe kan Bureau Hoofdstuk helpen?
Door methodisch de medewerkersreis met zowel jouw management als jouw medewerkers in kaart te brengen, leggen de senior HR Consultants van Bureau Hoofdstuk snel verbeterpunten bloot. Samen geven we vervolgens vorm en inhoud aan een reis die jouw medewerkers enthousiasmeert en die zij met trots promoten binnen en buiten de organisatie.Jolanda Bakker & Jolanda Steunenberg
Senior HR Consultants I Bureau Hoofdstuk

Delen via

Zoeken naar: