Kennisplatform voor noord holland
Raimond Takkenberg
Bedrijfsopvolging

Een succesvolle grande finale vereist een goede voorbereiding

Op het moment dat ik schrijf, begint over exact 10 dagen het WK-voetbal in Qatar. Onze jongens zijn er weer bij. De plaatsing voor dat toernooi ging redelijk eenvoudig. Hierdoor konden de voorbereidingen vroeg beginnen. Accommodaties, oefenwedstrijden, de selectie van de beste spelers en – met dank aan bondscoach Van Gaal – het smeden van het ideale elftal. Deze voorbereidingen leveren hopelijk de wereldtitel op. Aan de andere kant: nu het WK in de winterperiode wordt gehouden, wordt onze nationale voetbalcompetitie hierdoor onderbroken. De spelers hebben de kortste voorbereiding ooit: het team moet er in Qatar meteen staan.

Een van de belangrijkste vragen

Eigenlijk is het met het overdragen van uw onderneming net zo. De overdracht begint met het verkoop klaar maken van uw onderneming. Heeft deze de juiste juridische en fiscale structuur? Dit is een van de belangrijkste vragen.

Slimme fiscale afrekening

Wanneer u bijvoorbeeld als eigenaar in privé aandeelhouder bent van de onderneming, dient u bij de overdracht over de volledige koopsom belasting te betalen. Dat kan anders, bijvoorbeeld door de oprichting van een holding. Maar dan bent u wel enige tijd kwijt voordat u kunt verkopen, om onaangename verrassingen van de fiscus te voorkomen.

Invloed verlagen

Een ander aandachtspunt is het verlagen van het bedrijfsrisico. Dit kan worden bewerkstelligd door het verlagen van de invloed van uzelf – als eigenaar – op het bedrijfsproces. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van een goede spreiding in het klantenbestand, of door verlaging van het werkkapitaal.

De grande finale

Als er een koper is gevonden en overeenstemming is bereikt voor de verkoop, dan rest vaak nog een boekenonderzoek. In zeer korte tijd wordt uw onderneming door de koper doorgelicht. U dient hiervoor wel klaar te zijn om het proces van overdracht niet te belemmeren. In een kort tijdbestek dient u van alles aan te leveren om uiteindelijk de verkoop te kunnen afronden: met het tekenen van de koopovereenkomst. De grande finale!

Belangrijke keuzes

Dit zijn allemaal belangrijke keuzes die tijd vergen. Mijn belangrijkste advies bij bedrijfsovername is dan ook: begin op tijd! Hoe eerder u als ondernemer uw opvolging regelt, hoe groter de kans dat alles naar wens verloopt. Dan kunt u straks – hopelijk net zoals onze jongens in Qatar – genieten van het behaalde resultaat.

Delen via

Zoeken naar: