Kennisplatform voor noord holland
Hans Bakker
VNO-NCW Metropool Amsterdam Netwerken

Eerste stap naar duurzaamheid levert kostenbesparing op

Kosten zijn kennelijk de belangrijkste belemmering voor ondernemers om te verduurzamen. Dat kwam uit de poll onder ondernemers die onze bijeenkomst in de Johan Cruijff Arena in januari bezochten. Dat is jammer, want uit de praktijk weet ik dat door te verduurzamen juist enorm op kosten bespaard kan worden.

In 2004 begon ik als directeur van RAI Amsterdam een MVO-programma. Eén van de eerste dingen die we onder de loep namen was ons energiegebruik. De resultaten waren schokkend. Ik herinner mij nog goed dat één van die uitkomsten het energieverbruik van de bekende blauwe lichtlijnen van de RAI-gebouwen was. Het bleek dat maar liefst 25% van het energieverbruik als de ‘RAI in ruste’ was, verbruikt werd door die blauwe lichtlijnen. Oorzaak: de neonbuizen.

Vervanging van neon door led leverde een besparing op van meer dan 90% van het energieverbruik door deze lichtlijnen. Dat was het startpunt voor ons om alles waarbij elektriciteit, gas of warmte gebruikt werd, te onderzoeken op energiebesparingsmogelijkheden. De kostenbesparing die dit opleverde, was enorm.

Het mooiste project dat we in dit kader uitvoerden, was de vervanging van de lampen in de armaturen in alle hallen door led-lampen. Dit deden we in samenwerking met het bedrijf GreenFox. Zij zetten hiervoor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in, waardoor wij een drieslag maakten:  een stap in duurzaamheid, kostenbesparing en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Hoe mooi is dat! Door de structurele zoektocht naar energiebesparing werd niet alleen energie bespaard maar werden tegelijkertijd kostenbesparingen gerealiseerd.

Henk Markerink, de CEO van de Johan Cruijff Arena, vertelde tijdens de bijeenkomst – die wij samen met Bouwend Nederland en de Rabobank organiseerden onder de titel ‘Hoe duurzaam is jouw onderneming?’ –over hun innovatieve aanpak met een batterypack bestaande uit 148 afgedankte Nissanaccu’s voor opslag van zelf opgewekte zonne-energie. Deze kan in de avonduren tijdens wedstrijden gebruikt worden voor de verlichting van de Arena. Verder weten we zeker dat de energiekosten per eenheid de komende jaren zullen stijgen, en alleen daardoor is het consequent en structureel zoeken naar energiebesparingen al succesverzekerd.

Of je nu een kleine of een grote onderneming bent, ik adviseer elke stekker en elke gas/warmteaansluiting te onderzoeken op zijn nuttige en efficiënte energiegebruik en zet besparing van energie vooral ook bovenaan je eigen energietransitie-agenda. Dat leidt vrijwel meteen tot effectief kosten besparen en daar zijn ondernemers immers goed in!

Hans Bakker

Voorzitter VNO-NCW Metropool Amsterdam

Delen via

Zoeken naar: